A opta minune a lumii - Salinele Romaniei

  • Marime: 41.28 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 2925
  • Download: 374
 

Salinele Romaniei

România se poate remarca printre cele mai atractive destinaţii turistice, datorită potenţialului natural existent. Stabile în timp, cu un microclimat constant, aceste palate de sare cu aerosoli salini, ce au efecte terapeutice asupra sănătăţii, constituie locuri cu condiţii ideale pentru amenajarea de trasee turistice.

În interiorul salinelor există complexuri moderne de sănătate ce valorifică potenţialul microclimatului specific, complexuri de recreare cu spaţii amenajate pentru desfăşurarea concursurilor sportive naţionale şi internaţionale, locuri de joacă pentru copii, locaşe de cult în care au avut loc servicii religioase într-un cadru inedit. Societatea Naţională a Sării a dezvoltat turismul în cinci din cele şapte saline din România, fiind de altfel şi singurul producător de sare intern.

Salina Cacica

Este situată în localitatea cu aceeaşi denumire, este amplasată în partea de N a ţării, la 42 kilometri vest de oraşul Suceava şi 17 kilometri nord de Gura Humorului. Aerul puternic ozonat, puritatea şi frumuseţea naturii fac o destinaţie de vis din acest loc în orice anotimp fie pentru odihnă sau agrement, fie pentru tratamentul bolilor respiratorii. Intrarea în „ocnă“ se face pe trepte de brad vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn. Munca cu dalta şi barosul a ocnaşilor de altădată a lăsat adevărate lucrări de artă, care poartă pecetea talentului - scări de acces tăiate în masivul de sare, tavane boltite sau galerii imense. Dar adevărata măsură a măiestriei celor care au săpat sarea cu ciocanul o dau mica biserică dăltuită în sare la o adâncime de 27 de metri şi sala de dans aflată la 37 de metri adâncime. Această capelă catolică dăltuită în sare poartă hramul Sfintei Maria şi îi adună de două veacuri pe toţi localnicii la serviciul divin de Sf. Varvara, protectoarea minerilor. Dintre lucrările miniere executate în capelă se pot vedea şi astăzi altarul, amvonul, chilia preoţilor şi rambelul din sare cioplită în care este zidită icoana Sfintei Varvara. Mai jos, în interiorul minei, prin galeriile săpate manual în masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 44 metri în Grota Piticilor şi în Sala de Bal, lucrate numai cu ranga şi barosul. Înainte de a intra în spaţioasa sală de bal, înconjurată de un balcon, la o adâncime de 38 metri, te întâmpină un lac adânc de peste 2 metri - Lacul Sărat. Acesta este unic în ţară, iar peste tot becuri electrice luminează milenarele straturi de sare. Ieşind la lumina soarelui, multe alte obiective aşteaptă să fie vizitate, printre care demne de amintit sunt Mănăstirile: Putna - 37 km, Suceviţa - 24 km, Moldoviţa - 32 km , Voroneţ - 25 km.

Salina Slănic

Situată într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri foioase, accesul în localitate fiind asigurat atât pe calea ferată Bucureşti - Ploieşti - Slănic, cât şi pe drumul naţional DN1 Bucureşti - Ploieşti. Salina se numără printre cele tinere, deorece nu are nici trei sute de ani. Actul de naştere al acestei saline poartă data de 20 aprilie 1685. Salina Slănic este cea mai cunoscută dintre salinele noastre peste hotare; încă de la începutul acestui secol, sarea de la Slănic a fost admirată în multe expoziţii internaţionale. Prin puţul de extracţie al minei Unirea, amenajat corespunzător pentru transportul de persoane, se poate coborî până la 210 m adâncime. Ca urmare a volumului mare de sare excavată, 2,9 mil. m3, s-au creat cavităţi cu volume gigantice, cele 14 camere cu profil trapezoidal având aproximativ 80.000 de metri pătraţi. Aceste „palate de sare“ au fost amenajate corespunzator, atât pentru agrement, cât şi pentru tratament. Bustul sculptat în sare a lui Burebista parcă ne transmite mesajul de a avea grijă de aceste meleaguri româneşti, iar în sala special amenajată denumită „Sala Genezei“ se pot admira sculpturile tot în sare reprezentându-i pe cei doi mari conducatori, Decebal şi Traian, care stau faţă în faţă înconjuraţi de elemente specifice popoarelor dac şi roman, înfruntându-se parcă şi astăzi. Şi parcă pentru a demonstra continuitatea de la suprafaţă a poporului român, aici, în subteran, trecând în altă cameră, ne întâmpină într-un bazorelief „vijelios“ marele domnitor Mihai Viteazul, iar mai departe bustul sculptat în sare al marelui poet Mihai Eminescu. Calmul lui perfect pare să confirme victoria deplină a celor care au reuşit să transmită din generaţie în generaţie, neatinse, aceste pământuri strămoşeşti. Alături sunt amenajate terenurile de sport, volei, handbal, tenis şi minifotbal, piste de alergare, unde echipe sau sportivi de performanţă efectuează antrenamente, precum şi sanatoriul pentru maladii respiratorii. Aici, în subteran, în sala de tratament dotată corespunzător, bolnavilor de astm li se asigură în permanenţă asistenţă medicală de specialitate. Amplasată pe verticală, separată printr-un planşeu de 40 m de mina Unirea, Mina Mihai, cu un climat deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de „0“ a devenit cadrul ideal pentru organizarea de concursuri naţionale şi internaţionale de aeromodelism, ocazie cu care este permis şi accesul turiştilor. Este de menţionat că Mina Mihai a fost prima mină electrificată din ţară În oraşul Slănic, în incinta complexului de agrement Baia Baciului, un fascinant obiectiv turistic îl constituie Muntele de sare, monument al naturii, un masiv de sare dezgolit, în interiorul căruia se află o veche ocnă prăbuşită, umplută cu apă, căreia localnicii îi spun Grota Miresei.

 

Top download la Geografie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Protectia mediului liceu 7882 40.16 KB
Tipuri de medii geografice pe Terra liceu 4253 448.83 KB
Importanta reciclarii deseurilor menajere liceu 3690 18.6 KB
Delta Dunarii liceu 3150 23.85 KB
Desertificarea gimnaziu 1727 28.23 KB
Poluarea si degradarea solului liceu 1624 879.79 KB
Poluarea Marii Negre liceu 1621 17.73 KB
Podisul Dobrogei liceu 1541 72.95 KB
Egipt liceu 1462 483.7 KB
Plante si animale pe cale de disparitie din Romania liceu 1446 24.86 KB