Activist de partid

  • Marime: 26.35 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 1281
  • Download: 44
 

Activist de partid

Activist de partid si om de stat. S-a nascut intr-o familie de tarani in satul Scornicesti, judetul Olt. Biografia oficiala de odinioara afirma ca si-ar fi inceput activitatea de munca la varsta de unsprezece ani, dar nu se spune nimic daca ar fi frecventat vreo scoala. In schimb ni se aduce la cunostinta ca Nicolae Ceausescu a fost doctor in stiinte politice si sociale, precum si doctor honoris causa a Universitatilor din Quito (Ecuador), Quezon (FIlipine), Beirut (Liban), Lima (Peru), Yucatan (Mexic), Teheran (Iran) si al multor altor institutii prestigioase. In miscarea comunista se incadreaza de la varsta de cinsprazece ani, tot pe atunci a fost arestat pentru prima data. In intervalele dintre detentii, Nicolae Ceausescu urca destul de rapid pe scara ierarhiei comuniste ilegale, ocupand posturi tot mai inalte si, in cele din urma, devine, in 1939, secretar al C.C. al Uniunii tineretului comunist. Dupa august 1944, cariera lui Nicolaie Ceausescu inregistreaza o ascensiune si mai vertiginoasa: membru al C.C.al Partidului Comunist, secretar al unor comitete regionale de partid, deputat in Marea Adunare Nationala, ministru al agriculturii, sef al Directiei Superioare Politice a Armatei , viceministru fortelor armate, membru al Birolului Politic, secretar al C.C. al partidului. In 1965, dupa moartea protectorului sau de mai multi ani Gh. Gheorghiu – Dej, Nicolae Ceausescu ii ocupa locul, devenind Sercretar General al Partidului Comunist (precum s-a vazut, pe viata).

Ajungand in postul de varf al partidului, Ceausescu urca la fel de vertiginos pe scara ierarhica de stat: presedinte al Consililului de Stat, commandant suprem si, in sfarsit, din 1974, dupa ce a fost instituit postul de presedinte al statului, devine primul presedinte al Republicii Socialiste Romania.

A construit cu minutiozitate o cazarma social. Cu aceeiasi minutiozitate si-a faurit cultul persionalitatii: ultimii ani ai carmuirii sale erau oficial numiti “epoca de aur a lui Ceausescu”, iar in parallel cu titlurile traditionale “marele conducator” etc. exista si unul original – “geniu Carpatilor”. Regimul dictatorial instalat in tara n-a avutat precedent in istoria Romaniei si, ca monstruozitate, i-a deposit pe toti concurentii din tarile surori (poate cu o singura exceptie Coreea de Nord). Indignarea poporului, acumulata in timp de mai multi ani de dictatura, s-a revarsat in decembrie 1989 si regimul care parea vesnic a fost cat ai clipi aruncat la gunoi.

“Geniul Carpatilor” si-a pierdut intr-o clipa toate titlurile oficiale si neoficiale. Cautand sa scape prin fuga, a fost prins. Impreuna cu consoarta sa Elena Ceausescu, dictatorul rasturnat a fost diferit justitiei, care i-a condemnat pe ambii la pedeapsa capitala.

 

Top download la Istorie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Constitutia din 1923 liceu 5668 22.1 KB
Primul razboi mondial gimnaziu 5362 25.22 KB
Consecintele celui de-al doilea razboi mondial liceu 4453 106.12 KB
Razboiul Rece liceu 4371 23.43 KB
Marea Unire din 1918 gimnaziu 3991 12.23 KB
Grecia antica liceu 3920 496.66 KB
Razboaiele punice liceu 3740 23.73 KB
Uniunea Europeana liceu 3707 61.88 KB
Participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial liceu 3159 49 KB
Patriotismul liceu 2528 267.15 KB