Aderarea Romaniei la U.E.

  • Marime: 30.2 KB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 2586
  • Download: 324
 

Aderarea Romaniei la U.E.

1.Contextul problemei

Cea de-a cincea largire a Uniunii Europene, care se va realiza prin aderarea tarilor din Europa Centrala si de Est este o certitudine. Problema ce se pune este nu "daca si "cine", ci "cand".

Consiliul European de la Luxemburg, din decembrie 1997, a decis ca aceasta noua extindere a UE este un proces global, inclusiv si evolutiv, ce se va desfasura in etape, in functie de gradul de pregatire a fiecarui candidat. Procesul este unic si a fost conceput initial pentru 11 tari candidate (Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia ,si Slovenia). Ulterior li s-au alaturat Malta si recent, Turcia, fara ca aceasta din urma sa intre in calcul pentru o incepere imediata a negocierilor de aderare.

Consiliul European de la Helsinki, din 10-11 decembrie 1999, a consfintit aceasta abordare prin decizia de a extinde negocierile propriu-zise de aderare cu cele cinci tari central si est-europene (printre care si Romania) aflate pana acum doar in faza de examinare analitica (screening) a gradului de adoptare si transpunere interna a legislatiei comunitare (acquis-ul comunitar). Procesul este structurat pe doua componente esentiale:

a.Strategia UE de pregatire a tarilor candidate pentru aderare (care include parteneriatele pentru aderare si asistenta de pre-aderare prin programele PHARE, ISPA, SAPARD, SPP, LSIF etc.)*

b.Acordurile europene de asociere, care sunt acte juridice bilaterale incheiate intre UE si fiecare stat candidat in parte.

Conceput sub forma unor etape pe care statele central si est-europene trebuie sa le parcurga pentru indeplinirea celor trei criterii de aderare stabilite de Consiliul European de la Copenhaga, din iunie 1993, actualul proces depaseste prin dimensiune si complexitate oricare din extinderile precedente ale Uniunii Europene. Cele trei criterii sunt existenta unor institutii stabile care sa garanteze democratia, statul de drept, drepturile omului si respectarea minoritatilor; o economie de piata functionala, capabila sa faca fata presiunilor concurenliale de pe piata UE; capacitatea de a-sti asuma obligatiile ce decurg din calitatea de membru al Uniunii inclusiv prin subscrierea la obiectivele uniunii politice, economice si monetare, elementul esential constituindu-l adoptarea si transpunerea in practica a legislatiei UE.

La aceste criterii se adauga un al patrulea, introdus de Consiliul European de la Madrid, din decembrie 1995, si anume capacitatea administratiei tarilor candidate de a gestiona calitatea de membru al UE.

Pe langa conditiile mentionate, la stabilirea momentului admiterii efective de noi membri se va lua in calcul si capacitatea UE de a primi alte state in interiorul sau fara a-si vedea compromise obiectivele stabilite prin Tratatul de la Amsterdam, capacitate care se reflecta in eficienta institutiilor si politicilor comunitare de a gestiona procesul decizional si repartizarea fondurilor din bugetul comunitar intr-o Uniune cu 27-30 de membri.

2.Aspecte procedurale

Tratatul de la Amsterdam, intrat in vigoare la 1 mai 1999, stabileste procedura de urmat in cazul admiterii unui nou membru in UE. Dupa primirea cererii oficiale prin care un stat solicita aderarea la Uniune, Consiliul UE cere Comisiei Europene sa elaboreze un aviz privind gradul de indeplinire de catre statul candidat a criteriilor de la Copenhaga si Madrid, aviz incheiet cu propunerea de a incepe sau nu negocieri de aderare.

Cererea de admitere in UE impreuna cu avizul Comisiei Europene fac obiectul analizei Consiliului European, compus din sefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii care, dupa consultarea Parlamentului European (avizul acestuia din urma este doar consultativ in etapa de incepere a negocierilor), decide daca incepe sau nu negocierile de aderare cu statul candidat respectiv.

Negocierile dureaza, de regula, cativa ani si se se finalizeaza cu un tratat de aderare care este supus ratificarii de catre parlamentele statelor membre, parlamentul tarii candidate si Parlamentul European (in aceasta faza avizul poate bloca aderarea). Procedurile de ratificare dureaza cca. 1 ½ - 2 ani. Abia in acest moment apartenenta la Uniunea Europeana devine efectiva.

In cazul concret al admiterii tarilor din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, negocierile sunt precedate de un exercitiu de examinare analitica ("screening") format din doua etape:

cea multilaterala (cu toate tarile candidate) are un scop didactic, de familiarizare a candidatilor cu ansamblul acqui-ului comunitar;

cea bilaterala (cu fiecare stat candidat in parte) in care se trece in revista, domeniu cu domeniu, progresele realizate de tara respectiva in transpunerea normelor comunitare in dreptul intern si aplicarea efectiva a regulilor ce guverneaza functionarea Uniunii Europene.

Statele care au inceput negocierile de aderare in octombrie 1998 au demarat imediat dupa incheierea exercitiului de screening la fiecare capitol, ordinea lor fiind stabilita de catre Comisia Europeana. Pentru tarile din grupul doi, printre care si Romania, screening-ul bilateral s-a desfasurat in perioada martie - iulie 1999 (cu exceptia capitolului "agricultura", pentru care examinarea analitica bilaterala a avut loc in luna noiembrie 1999).

In ceea ce ne priveste, in urma deciziei Consiliului European de Ia Helsinki, din 10-11 decembrie 1999, privind inceperea negocierilor de aderare, exercitiul de screening cu Romania va fi reluat la 04.02.2000, urmind sa fie evaluate, progresele inregistrate in ultima jumatate a anului 1999 in toate cele 31 domenii ce vor face obiectul negocierilor de aderare, cu accent pe identificarea dificultatilor cu care se confrunta autoritatile romane in adoptarea si transpunerea legislatiei UE, si pe masurile ce se impun pentru satisfacerea standardelor cerute pentru aderare. Reprezentantii Comisiei Europene vor prezenta, cu acest prilej, elementele de noutate aparute in acqui-ul comunitar in aceeasi perioada de referinta.

Dupa anuntarea capitolelor selectionate pentru negociere, fiecare stat candidat elaboreaza si prezinta Comisiei Europene documente de pozitie pentru capitolele in cauza, in care face cunoscut punctul sau de vedere privind modul cum intelege sa negocieze domeniul respectiv, limitele in care se poate incadra cu concesiile, perioadele tranzitorii pe care le solicita pentru armonizarea deplina a cadrului legislativ intern cu normele dreptului comunitar si alte elemente pe care le considera importante pentru interesele sale in sectorul respectiv de activitate.

La randul sau, Comisia Europeana pregateste, pe baza datelor primite de la statul candidat, propriile documente de pozitie pe care le inainteaza Consiliului, iar acesta din urma da Comisiei un mandat de negociere. Din acest moment pot incepe negocierile propriu-zise, la nivel de experti, ambasadori sau negociatori sefi si ministri (ultimul nivel este convocat doar atunci cand pozitiile sunt deja armonizate si mai este nevoie doar de girul politic sau cand decizia politica este necesara pentru depasirea unor dificultati ce nu pot fi surmontate la nivel tehnic).

Pentru cele cinci tari nominalizate la Helsinki in vederea inceperii negocierilor de aderare (inclusiv Romania), lansarea formala a acestora va avea loc la 14.02.2000, urmand ca deschiderea efectiva a primelor discutii sau negocieri tehnice sa aibe loc in luna aprilie a.c. Desi, inca nu s-au facut publice primele capitole ce vor face obiectul acestor negocieri, intentia Comisiei Europene este ca ele sa fie in numar de cinci, aceleasi pentru tot grupul de tari candidate. Cu sanse mari de probabilitate putem presupune ca domeniile respective vor fi selectionate din urmatoarele: educatie si formare, stiinta si cercetare, intreprinderi mici si mijlocii, politica externa si de securitate comuna, cultura si audiovizual, relatii economice internationale, politici regionale si coordonarea utilizarii instrumentelor structurale.

Incheierea discutiilor la un capitol inseamna ca negocierile au fost finalizate provizoriu, insa nimic nu este considerat definitiv atata timp cat nu s-au epuizat negocierile la toate cele 31 de capitole inclusiv aspectele administrative si "diverse", care cuprind chestiunile legate de alocarea locurilor in aparatul de executie si decizie in cadrul institutiilor comunitare).

Cand intreg pachetul de domenii supuse negocierii a fost epuizat, rezultatele se reunesc intr-un Tratat de Aderare, care este supus ratificarii, in conformitate cu procedura mentionata.

3.Necesitatea unei reforme prealabile a institutiilor UE

Largirea UE prin admiterea unui numar de alte 13 state (cate sunt in prezent in postura de candidat) fara o reforma prealabila a institutiilor si procedurilor de decizie ar duce la paralizarea functionarii administratiei comunitare.

In ipoteza amanarii reformei institutionale pana dupa aderarea celor 10 tari din Europa Centrala si de Est, a Ciprului si Maltei (pentru Turcia, desi nu se pune inca in discutie inceperea negocierilor de aderare, trebuie tinut cont ca ea a fost inclusa in proces alaturi de ceilalti candidati nominalizati) ar duce UE in situatia de a folosi 23 de limbi oficiale, (Cipru ar veni cu greaca si turca), in loc de 11 cate sunt astazi (chiar si cu 11 limbi procesul de interpretare incetineste considerabil luarea deciziilor, de aceea ca limbi de lucru se folosesc franceza si engleza).

Numarul comisarilor Comisiei Europene ar creste de la 20, cati sunt in prezent la 32, daca fiecare nou membru va avea dreptul la cate un astfel de post. Desi, se fac auzite voci care sustin ca o Comisie cu mai mult de 20 membrii ar fi ineficienta, se apreciaza ca prin admiterea noilor candidati nu s-ar crea o problema reala, mai ales daca se va pune in practica ideea ca Franta, Germania, Marea Britanie, Spania si Italia, sa renunte la cel de-al doilea post de comisar.

Mai complicata s-ar dovedi insa repartizarea voturilor, in Consiliu caci dupa pondere

 

Top download la Diverse

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Securitatea si sanatatea in munca liceu 7456 57.44 KB
Accidente de munca liceu 5611 17.13 KB
Gestionarea deseurilor liceu 4424 371.17 KB
Despre comunicare - Ce este Comunicarea facultate 4040 2.94 MB
Lagare cu rostogolire liceu 2917 560.35 KB
Managementul educational liceu 2586 44.1 KB
Protectia sociala si nevoia de asistenta sociala facultate 2173 22.24 KB
Cultura organizationala a intreprinderii liceu 2059 21.48 KB
Recrutarea si selectia resurselor umane facultate 1643 20.82 KB
Animale disparute si animale pe cale de disparitie din tara noastra gimnaziu 1572 22.15 KB