Administrarea biosferei - o problema cheie a secolului XXI

  • Marime: 20.91 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 4936
  • Download: 466
 

Administrarea biosferei – o problema cheie a sec. XXI

Aceasta lucrare n-ar fi deloc completa, daca evolutia relatiilor om-biosfera n-ar fi largita dincolo de cele deja castigate, adica, dincolo de ceea ce stiinta ne-a pus la dispozitie pana acum. Pentru ca stiinta, cu toate spectaculoasele ei descoperiri a ramas, pana acum, in limitele mileniului II . Asta nu inseamna ca limitele nu pot fi largite, ba dimpotriva. Omul si-a aranjat un loc special in biosfera, incepand cu revolutia industriala, incat reglarea echilibrelor sale a devenit una din responsabilitatile sale majore, in raport cu generatiile viitoare. Fara indoiala ca omenirea are in fata unele dintre cele mai mari provocari pe care ea insasi si le-a impus si anume: o provocare stiintifica si o provocare politica-socio-economica si culturala.

Caci asa cum spunea B a r a b a u l t R., “imbarcata pe nava biosferei, omenirea are carma in maini; ea isi joaca acum si aici viitorul sau, iar noi suntem cu totii implicati”.

Fiind de foarte mare complexitate si amploare, problema necesita studii la fel de complexe care sa aduca realizari concrete. Trei amenintari marcheaza vizibil viitorul umanitatii si ele sunt recunoscute unanim, atat de cercetatori cat si de politicieni si guverne si anume: explozia demografica si dezechilibrul nord / sud: modificarea peisajelor, disparitia speciilor, eliberarea de substante in mediu.

Explozia demografica si dezechilibrul nord / sud.

In mod direct sau indirect, omul exercita o presiune continua asupra biosferei, care a condus la: modificarea peisajelor, disparitia speciilor si eliberarea de substante in mediu. Modificarea peisajelor (despaduriri, noi exploatari). Sa nu uitam ca in Romania sfarsitului de mileniu, in ultimii zece ani s-au defrisat peste 600.000 ha de padure s-au marit cu 200.000 ha suprafetele de nisipuri, s-a redus cu 35% fertilitatea solului, costurile dezechilibrelor ridicandu-se la peste 21 de miliarde dolari SUA, adica pierderi de peste 2 milioane de dolari SUA / an din patrimoniul natural. Fenomenele au fost posibile datorita agresiunilor directe patronate la guverne iresponsabile. Disparitia speciilor. Numai in Delta Dunarii au disparut in ultimii 15 ani peste 30 de specii de plante, pasari si animale.

 

Top download la Ecologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Poluarea mediului inconjurator liceu 19737 98.24 KB
Poluarea apei gimnaziu 6983 21.27 KB
Impactul depozitelor de deseuri industriale si urbane asupra mediului facultate 5192 19.21 KB
Protectia mediului natural liceu 4766 53.25 KB
Poluarea solului liceu 4512 44.86 KB
Poluarea aerului liceu 4286 289.42 KB
Protectia mediului 2 liceu 2183 26.75 KB
Poluarea atmosferei liceu 2085 22.51 KB
Poluarea-un dusman al Terrei gimnaziu 1839 20.12 KB
Poluarea Solului-atestat liceu 1518 76.46 KB