Adolescenta - romana

  • Marime: 57.36 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 7758
  • Download: 264
 

Adolescenta - romana

Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane deoarece este consecinta celei dinainte si o pregateste pe cea care urmeaza. Adolescenta ocupa totusi, un loc important, caci este varsta marilor prefaceri, a marilor efervescente, varsta la care se plamadeste omul de maine. este, in plus, varsta marilor intrebari, a viselor indraznete, a zborului avantat, cu aripi largi deschise, spre inaltimi, spre viitor. Socotita, metaforic, cand “varsta ingrata”, cand “varsta de aur”, adolescenta ramane, de fapt, ceea ce J.J. Rouseau numea, pe buna dreptate, “a doua nastere”.

Despre adolescenta s-a scris mult, mai mult decat despre oricare etapa a dezvoltarii personalitatii umane, adolescenta constituind, pe plan mondial, obiectul unor lungi si strauitoare preocupari atat din partea psihologilor, cat si a pedagogilor, sociologilor, fiziologilor, medicilor si psihiatrilor.

Aparent s-ar putea crede ca diversitatea specialistilor, care si-au orientat preocuparile catre adolescenta, nu reprezinta altceva decat o forma concreta de manifestare a ceea ce, in mod frecvent, numim astazi, “caracter interdisciplinar al lumii contemporane”. In realitate, insa, noi apreciem ca orientarea specialistilor din numeroase si variate domenii de activitate catre problematica adolescentei reflecta, in primul rand, complexitatea ei.

Cu toata aceasta concentrare de forte, cu toate rezultatele bune obtinute in elucidarea unor vechi controverse, in domeniul adolescentei, raman inca numeroase probleme de rezolvat. Fara a fi total de acord cu continutul afirmatiei Biancai Zazzo, care sustine ca “drama adolescentei subzista”, vom recunoaste , totusi, ca fiind demn de retinut, spiritul acesteia: adolescenta ramane o problema controversata.

Caracterul controversat decurge, fara indoiala, din natura complexa a problemei adolescentului, darnu numai de aici. Se pare ca pozitiile de pe care au fost privite si analizate multiplele probleme ale adolescentei, precum si optica fiecarui dintre specialistii care au abordat un aspect sau altul al acesteia, au condus la mentinerea caracterului controversat.Se afirma, de exemplu, ca pshihologia a prezentat, mult timp, o imagine foarte particulara a adolescentului si anume pe aceea a tanarului intelectual, preocupat mai mult de visuri decat de realitati, de discutii teoretice, decat de consideratii materiale. In literatura de specialitate si-a facut simtita prezenta si teza ca la caracterul contradictoriu al problema adolescentei si-a adus o anumita contributie si “literatura romantica” prin aceea ca a facut crizei psihologice a adolescentei, o descriere sentimentala, de cele mai multe ori

exagerata si, uneori, dramatizata pana la exces. Desi i s-au sesizat limitele unei asemenea “conceptii literare”, ea a fost, totusi, “tolerata” nu numai pentru ca era “placuta”, ci si pentru ca permitea usoare constructii “romantate”.

La randul lor, unii hebelogi au abordat problematica adolescentei de pe anumite pozitii filozofice. Imprumutand de la fondatorii existentianismului teza ca angoasa este elementul fundamental al sufletului uma, acestora nu le-a fost greu sa deduca de aici “tonalitetatea de anxietate a adolescentei, facand din ea nota dominanta a lumii spirituale a acesteia. Abordand acelasi aspect, de pe pozitii fiziologice si psihiatrice insa, alti hebelogi au ajuns la concluzia ca “nesiguranta” si “insatisfactia” sunt fenomene absolut personale, derivand nu din “natura sufletului uman”, ci din conditiile mediului, din viata particulara a fiecarui subiect. Mai mult decat atat, aceasta senzatie de “nenorocire” personala, se alimenteaza din radacinile afective ale personalitatii si, adesea dispare, in mod treptat odata cu dezvoltarea progresiva a inteligentei.

Controversele-impinse, adesea, pana la adevarate confuzii-au fost create si de succesiunea in timp a unor conceptii mai cuprinzatoare asupra adolescentei, conceptii cu un continut diametral opus. Astfel, intre cele doua razboaie mondiale, in hebelogie isi gaseste un loc tot mai larg teza ca tendinta de marginalitate-contestatie protestatare dominant negativa fata de lumea adulta-este un atribut al adolescentei, indiferent ca aceasta teza ia forma “Sturm und Drang”-ului scolii hebelogice germane, sau pe cea a “nevoi de evaziune”, apartinand scolii hebelogice franceze.

Ulterior, se apreciaza, insa, ca tendinta fundamentala a adolescentei nu este “contestatia” ci “integrarea sociala”.

Asemenea pozitii-diametral opuse- le intalnim in literatura de specialitate si sub alte aspecte. Ne referi, de exemplu, la pozitia unor hebelogi cu privire la rolul si locul idealului de viata in lumea spirituala a adolescentilor. Sub acest aspect, primul deceniu de dupa cel de-al doilea razboi mondial este aproape dominat de conceptia lipsei de ideal a tinerei generatii, pentru ca ulterior sa se acrediteze, din ce in ce mai mult, ideea nevoii de ideal la adolescenti. Atat in perioada interbelica, cat si dupa cel de-al doilea razboi mondial, se considera, de asemenea, ca intregul proces de dezvoltare a personalitatii adolescentului este conditionat de latura sa biologica. In ultimul deceniu, insa, adolescenta este considerata, tot mai mult, ca o problema de natura sociala. Se apreciaza ca toate fenomenele care insotesc adolescenta pe intregul parcurs de formare al personalitatii, ar fi conditionate, in primul rand, de dimensiunea sociala a acesteia.

Desigur ca si asemenea pozitii cu caracter extremist nu pot decat sa alimenteze caracterul controversat al problematicii adolescentei.

 

Top download la Romana

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Enigma Otiliei - rezumat liceu 11469 20.83 KB
Gramatica limbii romane liceu 9426 29.38 KB
Morometii - rezumat liceu 8714 21.04 KB
O noapte furtunoasa liceu 7182 20.42 KB
La tiganci - rezumat liceu 7028 20.2 KB
Caracterizarea lui Harap Alb liceu 6331 21.81 KB
Alexandru Lapusneanu - caracterizare liceu 6242 21.54 KB
Floare albastra - Pe langa plopii fara sot - paralela liceu 4245 24.23 KB
Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi - analiza liceu 3918 23.04 KB
Mesterul Manole - caracterizare liceu 3494 19.48 KB