Adolescentul

  • Marime: 24.59 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 3612
  • Download: 262
 

Adolescentul

Varstele omului se impun ca dimensiuni identitare primare !

Unul din criteriile cele mai operationale de diferentiere a marilor varste ale omului,este acela al activitatii dominante . Nu atat varsta cronologica ,cat ceea ce poate face,la acea varsta,il deosebeste pe bebelus de prescolar sau pe adolescent de adult.

Dezvoltarea scurta sau ontogeneza este reprezantata de totalitatea schimbarilor sistematice, bio-psiho-sociale,intraindividuale,care au loc pe parcursul vietii fiecarui om. Dezvoltarea cognitiva,cea afectata,cea sociala, a personalitatii si dezvoltarea fizica,reprezinta domeniile ontogenezei.

Principalii factori ai ontogenezei sunt : ereditatea ; mediul si educatia .

Ereditatea este insusirea fundamentala a materiei vii de a transmite de la o generatie la alta,mesajele de specificitate,sub forma codului genetic.

Ereditatea este premisa biologica a dezvoltarii. Ea poate fi : normala sau tarata. Prima poate fi valorificata sau nu de ceilalti factori ( ex : o sensibilitate cromatica aparte,sesizata sau nu de anturaj,exersata de timpuriu sau neglijata ) ; cea de-a doua varianta,poate fi compensata sau nu in diverse grade in functie de gravitate ( ex. progresele pe care le pot obtine,in conditiile unei interventii educationale speciale,copiii cu sindromul Down ).

Mediul este constituit din totalitatea elementelor cu care individul interactioneaza,direct sau indirect in procesul devenirii sale.

Mediul are o structura complexa,ce include o multitudine de aspecte,de la elementele mediului natural – clima,relief etc, si pana la cele ale mediului social imediat – familie,grup de prieteni etc. Mediul devine astfel,al doilea mare factor al variabilitatii umane,pe langa cea oferita,din start de ereditate.

Educatia, se defineste ca fiind activitatea specializata,specific umana,care mijloceste si sustine,in mod constient,dezvoltarea.Astfel,invatarea este element obligatoriu si diferentiator in ontogeneza.

In continuare,ca etapa de varsta,prezint « Adolescenta »,etapa care « m-a atras » datorita schimbarilor si tumultului de care da dovada.

ADOLESCENTA

Este cuprinsa intre 14 si 20 de ani urmata de postadolescenta pana la 25 de ani.

Se caracterizeaza prin foarte multe schimbari si transformari si de aceea a fost numita « a doua nastere » ( J.J Rousseau).

Aspecte dominante care definesc locul adolescentului in procesul devenirii fiintei umane :

avans cognititv remarcabil ;

depasirea identificarii cu parintii,iesirea de sub tutela familiei si scolii si integrarea in viata sociala si culturala a comunitatii ;

intensificarea cunostintei de sine,a cautarii identitatii de sine, a unicitatii si originalitatii ;

parcurgerea unei faze decisive in cucerirea independentei si autonomiei

aparitia cunostintei apartenentei la generatie

construirea unor noi comportamente ale personalitatii si dezvoltarea lor intr-o structura unitara care mediaza adaptarile eficiente la toate felurile de situatii.

Schimbarile cele mai importante :

nivelul scolar,cel al liceului,aduce cateva schimbari in invatare :

continuturile de invatare sunt amplificate cantitativ si calitativ ( ex. la unele discipline studiate si in gimnaziu se parcurg noi teme,apar noi discipline )

noi discipline ca logica,filozofia cer mari capacitati de abstractizare iar cele ca economia,sociologice ,psihologice necesita efortul de intelegere a unor fenomene foarte complexe ;

atitudinile adolescentilor sunt diferite,unii invata 4-5 ore/zi, altii mai putin ;

se constituie un stil personal de activitate mintala ;

dispun de capacitati fizice si psihice pentru a participa la munca in interes familial,iar altii chiar incearca activitati productive sau comerciale care sa le aduca unele venituri ;

participa la activitati culturale,sportive,din localitatea in care domiciliaza

nu mai este considerat copil de catre cei din familie si dobandeste independenta ,i se respecta dorintele si preferintele,este consultat in diferite probleme ;

in cadrul scolii,profesorul le respecta punctele de vedere,sugestiile. Pot avea relatii de cooperare cu profesorii in elaborare de lucrari la disciplinele preferate ;

la 14 ani obtine buletinul,iar la 18 dreptul de vot.

ASPECTE ALE DEZVOLTARII BIOLOGICE

la sfarsitul stadiului se ajunge la o inaltime medie intre 170-177 cm la baieti si 162-168cm la fete. In mediul urban,cresterea in inaltime este mai accentuata ;

cresterea in greutate este in jur de 60-65 kg la baieti iar la fete este puternic influentata de modelele culturale ;

procesele de osificare se continua si se desavarsesc intre 20-25 de ani ;

se atinge o frumusete fizica specifica acestui interval al vietii ;

se echilibreaza sistemul neuroendocrin,se inregistreaza un prim nivel al maturizarii sexuale ; sistemul nervos se perfectioneaza functional.

DEZVOLTAREA COGNITIVA IN ADOLESCENTA SI POSTADOLESCENTA

Cresterea capacitatii perceptive de reprezentare

scad pragurile senzoriale si creste operativitatea explorarii perceptiei a oricarui tip de stimul. Pot estima mai bine lungimile,volumul,viteza etc

adolescentii pot organiza si dirija propriile observatii

sunt posibilitati deosebite de reprezentare. Adolescentul este capabil sa realizeze cu usurinta imagini foarte bogate in detalii .

pot cu usurinta sa reprezinte orice si sa verbalizeze imediat si nuantat

 

Top download la Psihologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Jocul-modalitate de invatare si educare liceu 3149 31.34 KB
Comunicarea nonverbala liceu 3080 24.48 KB
Comunicarea liceu 2823 23.18 KB
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal facultate 2242 110.64 KB
Familia si factorii de ordin familial care pot determina inadaptare scolara,esec si devianta comport facultate 2235 33.6 KB
Comunicarea in institutiile publice liceu 1540 29.59 KB
Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa) facultate 1456 95.96 KB
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 1298 30.84 KB
Comunicarea in cadrul grupului gimnaziu 1266 42.14 KB
Comunicare si conflict liceu 1236 20.32 KB