Afaceri atomice - Klaus Fuchs si conspiratia sa

  • Marime: 19.65 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 3392
  • Download: 59
 

Afaceri atomice - Klaus Fuchs si conspiratia sa

Fizicianul de origine germana (nascut la data de 29 decembrie 1911, în Russelsheim) Klaus Fuchs, cercetator de prim rang în cadrul proiectului n.trad.-n.a. Manhattan, era arestat la data de 3 februarie 1950 pentru vindere de informatii „delicate” aliatiilor postbelici sovietici, în materie de logistica pentru fabricarea primei bombe atomice „rosii”.

Urmarile directe si indirecte ale arestarii lui Fuchs au fost anchetarea „succinta” si executarea (prin electrocutare, în incinta închisorii n.trad.-n.a. Sing-Sing din San Francisco, S.U.A., în decursul lunii iunie, trei ani mai târziu) altor doi cercetatori de origine germana, care activau pentru acelasi proiect, acestia fiind: sotii Julius si Ethel Rosenberg; dar si cu arestarea de catre n.trad. BFI (n.a. FBI) a altor agenti dubli, precum au fost: Harry Gold si David Greenglass, cumnatul lui Ethel Rosenberg.

Povestea vietii (de cercetator „pionier”) lui Fuchs începe în Marea Britanie, Scotia, unde s-a refugiat alaturi de întreaga sa familie în decursul anului 1933, pe când se preconiza iminenta ascensiunii la guvernul post-kaizerian a PSMG (Partidului Social – Muncitoresc German), fugind de teama persecutiilor evidente la care acesta ar fi fost supus în cazul în care s-ar fi descoperit simpatiile sale pro extrema stânga (comunism). Tot în Marea Britanie si-a obtinut si doctoratul în Fizica, specializându-se mai târziu pe un „tarâm” complet nou al acesteia: Fizica atomica.

Odata obtinându-si doctoratul în aceasta disciplina, oficialii guvernamentali britanici, actionând în numele cauzei antinaziste, i-au propus lui Klaus Fuchs sa participe la un proiect pentru fabricarea „Bombei-tuturor-bombelor” (atomice), denumindu-i-l: n.trad. Aliaje tubulare (n.a. Tube Alloys). Ulterior recrutarii sale de catre serviciile secrete britanice, agentii sovietici l-au „interceptat” în decursul anului 1943, convingându-l sa le vânda informatii în legatura cu progresul britanic în fabricarea primei bombe atomice, care sa fie si eficace, actiunile subversive ale cercetatorului continuând cu n.trad.-n.a. Manhattan, pâna la un anumit punct. Cauza acestei schimbari de atitudine, venita din partea unui reputat cercetator precum Klaus Fuchs, a fost educatia morala primita de la tatal sau, care-si educase toti copiii în spirit necrestin, ca religie, ci doar ca dogma, or cauza comunista, bazata înca pe „învataturile” marxiste se profila perfect acestor dogme.

În lumea postbelica, dar aflata „în zorii” Razboiului Rece, Fuchs s-a întors în Marea Britanie, Anglia, cu scopul de a-si continua cercetarea în cadrul programului atomic britanic. Ceea ce i-a demascat actiunile subversive a fost, însa, o cercetare „de rutina”, întreprinsa de catre Biroul Federal de Investigatii al S.U.A. la domiciliul tatalui acestuia, care se mutase deja în Republica Democrata Germana (RDG-ul comunist), în decursul anului 1949; Klaus era înca în Marea Britanie, iar ofiterii Scotland Yard-ului l-au pus sub acuzarea capitala de a fi spion sovietic.

Initial, a fost condamnat la 14 ani de închisoare, dar pedeapsa i-a fost redusa la doar 9 ani, tinându-se cont de contributia sa geniala în cadrul proiectului n.trad.-n.a. Manhattan. Si-a petrecut restul anilor de viata în locuinta tatalui sau, în RDG.

 

Top download la Fizica

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Circuite de curent alternativ liceu 3496 85.81 KB
Bobine liceu 3044 4.58 MB
Motorul electric cu curent continuu liceu 2724 30.94 KB
Masini electrice facultate 2394 141.59 KB
Transformatorul de curent liceu 2377 25.92 KB
Efectele curentului electric liceu 2370 6.58 KB
Motorul asincron trifazat liceu 2340 51.9 KB
Legea lui Arhimede liceu 2159 19.81 KB
Metode de masurare a rezistentelor gimnaziu 1932 189.81 KB
Interferenta luminii liceu 1920 5.31 KB