Afaceri economice internationale combinate-Lohnul

  • Marime: 30.75 KB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 2397
  • Download: 484
 

Afaceri economice internationale combinate-Lohnul

In comertul international contemporan, o extindere insemnata o cunosc afacerile economice combinate: exportul de prelucrare in lohn, reexportul si operatiunile de switch care prezinta o serie de caracteristici comune, ce indreptatesc incadrarea lor intr-o categorie deosebita a tehnicilor de comert exterior:

Sunt operatiuni combinate, reunind elemente specifice productiei cu cele ale comertului sau cele ale exportului-importului traditional cu cele ale contrapartidei sau, in unele cazuri, cu ale cooperarii economice internationale, combinatii de ordin financiar-bancar, etc., ceea ce conduce la anumite elemente specifice atat in ceea ce priveste mecanismul comercial, cat si cel financiar-bancar.

Sunt afaceri economice realizate, de regula, de catre firme specializate care actioneaza fie ca reprezentanti recunoscuti, cu o competenta deosebita in negotul international, agentii de comercializare internationala de tip trader, fie in calitate de firme cu activitate pe cont propriu, in unele cazuri fiind masiv atrase si bancile (switch).

Continutul operatiunilor consta, in principal, in obtinerea de profit in devize, prin acte si fapte de comert, in unele cazuri si de productie, avand deseori ca obiect marfuri de terta provenienta care nu implica substanta nationala.

Aceste afaceri economice internationale se realizeaza intr-un cadru juridic complex care antreneaza elemente specifice mai multor genuri de contracte.

Afacerile economice respective se caracterizeaza prin gradul ridicat si caracterul complex al riscurilor, acestea fiind atat de natura comerciala, cat si extracomerciala.

Motivatiile extinderii acestor afaceri economice internationale sunt numeroase: in unele cazuri valorificarea unor capacitati de productie pentru unii parteneri, a marcii pentru ceilalti; decalajele intre diferite tari ale lumii in ce priveste calitatea mecanismelor si tehnicilor comerciale si de marketing favorizeaza si ele extinderea acestor operatiuni, care aduc beneficii importante firmelor din tarile care se afirma ca mari puteri comerciale (lohnul); obtinerea unui profit comercial insemnat si, pe aceasta baza, sporirea aportului valutar; in alte cazuri necesitatea escaladarii unor bariere comerciale discriminatorii, flexibilitatea unor tehnici de afaceri mai rigide, cum ar fi contrapartida, reexportul s.a.; in altele motivatia principala consta in cerinta de a atenua caracterul rigid al unor acorduri de clearing si al altor aranjamente bilaterale (switch).

Deoarece cel mai adesea aceste afaceri comerciale nu angajeaza substanta materiala ci, in general, investitii in productie in unele din tarile partenere, ele contribuie masiv la prosperitatea firmelor si a natiunilor respective pe baza faptelor de comert. Cu toate ca statisticile in acest domeniu sunt foarte incomplete (datorita caracterului confidential al unor afaceri realizate prin lohn) agentii economici din tari ca Belgia, Olanda, Austria, Franta, Germania, Anglia si altele au realizat in ultimele trei-patru decenii profituri considerabile din asemenea operatiuni comerciale combinate.

AFACERI ECONOMICE INTERNATIONALE PRIN PRELUCRARE IN LOHN

Operatiunea de prelucrare in lohn, numita si productie la comanda, s-a dezvoltat mai ales pe relatiile din Vest-Est si Nord-Sud, prin delocalizarea de catre firmele occidentale a unor productii industriale intensive in manopera in tari din Europa Centrala si de Est sau din regiuni in curs de dezvoltare.

Prelucrarea in lohn consta in intr-o afacere economica internationala desfasurata pe baza contractuala intre doua firme din tari diferite, in care una executa lucrari la comanda (prelucreaza materii prime, materiale, produse semifabricate), dupa modele, desene si sub marca celeilalte firme, acesta din urma preluand produsul finit in scopul desfacerii sale pe piata.

Atat in teoria economica, cat si in practica, in conditiile in care exportatorul prelucreaza materialele ordonatorului se apreciaza ca luhnul este activ. Fara aceasta conditie, lohnul este pasiv.

Operatiunile de prelucrare in lohn angajeaza raporturi de colaborare si in productie, in tehnica, si, ca atare, ele pot fi luate in considerare drept actiuni de cooperare economica internationala, indeosebi in formula cunoscuta sub denumirea de “productie la comanda”, insa si sub denumiri precum “comert de monopol” sau “export de manopera”.

Intr-o anumita masura, lohnul constituie o sursa de promovare a reexporturilor, deoarece importatorul, de regula, vinde produsele respective in principal pe piete straine.

Operatiunea de prelucrare in lohn se diferentiaza de operatiunile clasice de export-import prin faptul ca obiectul operatiunii il constituie prelucrarea materiilor prime, materialelor, a produselor semifinite, apartinand de regula uneia dintre parti (importatorul), de catre cealalta parte (exportatorul). In practica afacerilor economice, firma care lanseaza comanda se numeste “ordonator”, “importator” sau “beneficiar”, iar cea care realizeaza produsul “executant” sau “exportator”.

Executantii prin prelucrarea in lohn sunt firme care dispun de factori de productie, cladiri, masini, utilitati, forta de munca, dar nu au produse de marca, prezinta slabiciuni in activitatea de management si marketing in afacerile economice in general, in cele internationale in special.

Ordonatorii in lohn sunt firme posesoare a unor marci de prestigiu bine introduse pe piata mondiala si care tind sa-si extinda afacerile, valorificand la maximum avantajele care decurg din pozitia forte pe care o detin pe aceasta piata.

Afacerile economice prin prelucrarea in lohn pot avea diferite motivatii, care in general sunt avantaje pentru partenerii de afaceri.

 

Top download la Economie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 4592 38.25 KB
Planificarea auditului financiar-contabil liceu 4113 26.03 KB
Plan de afaceri-S.C.BRANCUSI SRL liceu 4067 28.27 KB
Analiza financiara a intreprinderii facultate 3986 19.81 KB
Globalizarea si Romania in contextul globalizarii facultate 3135 42.71 KB
Plan de afaceri-proiect educatie anteprenoriala liceu 3072 24.69 KB
Calitatea serviciilor publice liceu 2567 37.51 KB
Studiul calitatii produselor si serviciilor liceu 2538 22.78 KB
Fundamentarea veniturilor si cheltuielilor bugetare liceu 2468 27.75 KB
IAS 1-Prezentarea situatiilor financiare liceu 1986 28.07 KB