Afectivitate si motivatie

  • Marime: 38.12 KB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 1800
  • Download: 776
 

Afectivitate si motivatie

1.EMOTIILE SI SENTIMENTELE

Elevul nu este indiferent la ceea ce se petrece in interiorul si exteriorul sau. Toate evenimentele interne si externe au un ecou mai intens sau mai putin intens in fiinta proprie.

Afectivitatea a si fost definita ca traire a relatiei subiect-obiect in functie de experienta cognitiva, de starea psihica si psihofiziologica in timpul relatiei, de ambianta in care se produce, de evenimentele inconjuratoare etc. Intodeuna aceasta traire poate imbraca forma de bucurie, satisfactie, placere, iubire etc. sau de tristete, insatisfactie, ura.

Este vorba de raporturi de satisfactie sau nesatisfactie fata de activitatea de invatare, de placerea sau neplacerea pe care o poate produce, deci de o atitudine de aprobare sau respingere, ceea ce reflecta o concordanta sau o neconcordanta intre trairile elevului si propria lui activitate de studiu.

Specificul proceselor afective consta in faptul ca in cazul lor omul reactioneaza cu intreaga sa fiinta. Afectivitatea este o traire interna specifica fiecarui individ, pentru ca ea depinde de semnificatia pe care acesta o acorda obiectului sau situatiei care o determina. Ea apare ca o tensiune a intregului organism, pentru ca este traita atat in plan organic, cat si in plan psihic si comportamental. Afectivitatea ne ajuta astfel sa intelegem mai bine personalitatea elevului, implicata integral in realizarea sarcinilor scolare.

Caracteristicile principale ale proceselor afective sunt:

- Durata

- Intensitatea

- Polaritatea

- Expresivitatea.

Durata proceselor emotionale se refera la persistenta trairilor afective, a emotiilor sau a sentimentelor. Placerea de a invata, satisfactia determinata de reusita poate dura toata scolarizarea. In schimb, sunt elevi la care durata unor procese afective pozitive este mica, de exemplu in cazul unor examene promovate mai mult prin eforturi temporare, nesustinute.

Intensitatea este forta si profunzimea trairilor afective, masura in care succesul in sarcinile scolare nu este de moment si de suprafata, ci are ecouri profunde in personalitatea elevului, devenind un stimul de intensitate maxima, care mobilizeaza toate resursele interne pentru reusita scolara. Din nefericire exista un mare numar de elevi la care afectivitatea nu constitue o forta interna deosebita care sa sustina energetic activitatea de invatare. Acestia sunt elevii apatici, indiferenti, de obicei candidati la insuccese sau esecuri scolare.

 

Top download la Psihologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Jocul-modalitate de invatare si educare liceu 3149 31.34 KB
Comunicarea nonverbala liceu 3080 24.48 KB
Comunicarea liceu 2823 23.18 KB
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal facultate 2242 110.64 KB
Familia si factorii de ordin familial care pot determina inadaptare scolara,esec si devianta comport facultate 2235 33.6 KB
Comunicarea in institutiile publice liceu 1540 29.59 KB
Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa) facultate 1456 95.96 KB
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 1298 30.84 KB
Comunicarea in cadrul grupului gimnaziu 1266 42.14 KB
Comunicare si conflict liceu 1236 20.32 KB