Africa

  • Marime: 20.68 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 6117
  • Download: 818
 

AFRICA

Africa este al –III lea continent ca marime al Pamantului avand o suprafata de aproximativ 30 milioane km² , traversat de Ecuator, cele 2 tropice (Racului – 23° 30’ latitudine nordica si Capriconului – 23° 30’ latitudine sudica) si de meridianul zero.

Limita fata de Europa urmareste stramtoarea Gibraltar (13 km) si tarmul sudic al Marii Mediterane, cu 2 golfuri importante: Sirta Mare si Sirta Mica.

Limita fata de Asia incepe de la Canalul Suez, trece prin Marea Rosie, stramtoarea Bab el Mandeb si Golful Aden.

In est se afla Oceanul Indian, cu un tarm foarte regulat, lipsit aproape complet de golfuri si insule. Singura peninsula importanta este cea a Somaliei ce patrunde adanc in ocean, limitand spre sud Golful Aden. Cea mai mare insula, despartita de continent prin stramtoarea Mozambic (si una din cele mai mari insule de pe glob, ocupand locul IV) este Madagascar, cu o suprafata de peste 580000 km² .

In vest, tarmurile Africii sunt scaldate de apele Oceanului Atlantic. Cel mai mare golf african, ce se deschide larg spre Atlantic este cel al Guianeei, separat de delta fluviului Niger in Golful Benin, situat in vest, si Golful Biafra, in est. Aproape de tarmul african se gasesc insulele Canare (Spania) si ale Capului Verde.

Extremitatile continentului african sunt:

- La Nord – Capul Blanc – 37° 21’

- La Est – Capul Guardafului – 51° 23’

- La Sud – Capul Acelor - 34° 51’

- La Vest – Capul Verde - 17° 32’

Africa reprezinta un bloc continental masiv, cu un contur putin articulat, lipsit de golfuri.

Tarmul spre Atlantic este rectiliniu iar in fata sa valurile au ridicat o bariera de nisip. In Golful Guineei, cordoanele de nisip bareaza in spatele lor lagune.

Forma tipica a reliefului Africii, mai putin variat ca al altor continente este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 700 m iar altitudinea maxima a continentului este de 5895 m (Varful Kilimanjaro).

Africa poate fi impartita in trei grupe, astfel deosebim Africa joasa (Sahara, Sudan, Guineea si Depresiunea Zair) cu altitudinea mai mica de 500 m , Africa inalta (Abisinia si Somalia) si Africa de Sud, constituita din podisuri inalte de peste 1000 m. Doar sistemul montan al Atlasului este format prin cutare, restul muntilor africani reprezentand mari zone de grupa atat marginile inaltate ale Marelui Graben Est-african (Podisul Abisiniei si Podisul Somaliei) cat si munti, podisuri ridicate tectonic (Ahaggar, Air, Tibesti) si horsturile ( Muntii de Cristal si Muntii Scorpiei). De formarea Marelui Graben Est-african sunt legate puternice eruptii vulcanice, care au dat nastere vulcanilor Kilimanjaro – 5195 m si Elgon 4322 m.

Depresiunile sunt largi si limitate de praguri: Kalahari, Zair, Ciad, Niger precum si cele din Sahara.

Campiile sunt restranse si de scufundare recenta (Senegalului, Guineei Superioare, Mozambicului si Somaliei).

Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala ( cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii), 2 zone de clima subecuatoriala, 2 zone de clima tropicala cu precipitatii extrem de reduse ( intre 50-150 mm anual) si 2 zone subtropicale ( cu 2 sezoane opuse – umed si secetos).

Temperatura cea mai ridicata + 58° C s-a inregistrat la Azizizah (Libia) la 13 sept. 1922.

Valorile termice de peste 40° C sunt frecvente in intreaga Sahara.

Clima ecuatoriala este cea mai umeda clima si o intalnim de o parte si de alta a Ecuatorului pana la 5°C latitudine nordica si sudica.

Clima subecuatoriala se intinde intre 5°C 18°C latitudine nordica si sudica. Incalzirea puternica din timpul verii a uscatului atrage masele de aer dinspre ocean, prelungind Alizeul de SE, iar iarna predomina Alizeul de NE, uscat.

Clima tropicala este o clima de desert si semidesert. Aceasta ocupa zona tropicelor, intre 18° C si 25° C latitudine nordica si sudica. In partea de nord se gaseste cel mai intins desert al lumii, Sahara, cu 8,8 milioane km². Caracteristica acestui climat este data de diferentele termice mari intre zi si noapte, dar mai ales de absenta indelungata si neregularitatea ploilor.

Clima mediteraneana ocupa extremitatile continentului care stau sub influenta periodica a maselor de aer temperat. Se caracterizeaza prin veri aride si ierni ploioase, cand bat vanturile de vest.

 

Top download la Geografie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Protectia mediului liceu 7882 40.16 KB
Tipuri de medii geografice pe Terra liceu 4253 448.83 KB
Importanta reciclarii deseurilor menajere liceu 3690 18.6 KB
Delta Dunarii liceu 3150 23.85 KB
Desertificarea gimnaziu 1727 28.23 KB
Poluarea si degradarea solului liceu 1624 879.79 KB
Poluarea Marii Negre liceu 1621 17.73 KB
Podisul Dobrogei liceu 1541 72.95 KB
Egipt liceu 1460 483.7 KB
Plante si animale pe cale de disparitie din Romania liceu 1446 24.86 KB