Agroturismul in tarile europene si in Romania

  • Marime: 48.06 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 3593
  • Download: 983
 

Agroturismul in tarile europene si in Romania

Putem afirma, fara a gresi, ca aparitia calatoriilor turistice s-a produs în antichitate, iar activitatile turistice în spatiul rural au început a fi practicate empiric din aceeasi perioada. Este cunoscuta astfel participarea în numar mare a elevilor la: vizitarea locurilor sfinte-Dadona (Zeus) si Delfi (Apolo)- frecventarea bailor curative sau jocurilor festive periodic organizate.

În periada romana majoritatea calatoriilor aveau scopuri comerciale, culturale sau millitare, iar traseele lor parcurgeau inevitabil spatiul rural. În acelasi timp cu evolutia societatii omenesti se diversifica si structura calatoriilor, astfel, în Evul Mediu, calatoreau un numar însemnat comerciantii, dar întâlnim frecvent ambasadori, preoti si pelerini, oameni de stiinta, artisti, calfe si studenti. Unii din acesti calatori au decis sa transmita experientele lor. Putem prezenta în sprijin scrierile calugarului francez Aimeri Picaud, care realizeaza la 1130 un îndrumar pentru pelerinii doritori sa ajunga la Santiago de Compostella, sau pe preotul japonez Basho care în 1960 a scris un poem intitulat „Drum îngust spre Nordul îndepartat”. În dorinta de a prezenta evolutia dotarilor si instalatiilor iata un catren sugestiv: „Întepat de tântari, muscat de paduchi / Am reusit sa dorm într-un pat / În timp ce un cal urina / Chiar lânga perna mea” (Christureanu Cristina – „Economia si politica turismului international”).

Europa este cea care înregistraza primele forme constientizate de turism rural în secolele XVI-XVII; în acele vremuri pictorii erau interesati sa valorifice în operele lor constructiile si mediul spatiului rural. Viata satului, asa cum era ea si nu inventata, este imortalizata în operele pictorilor francezi, italieni sau olandezi. Pe acest fond marele gânditor francez Jean Jacques Rousseau (1721-1778) povesteste în lucrarea sa „Confesiuni” despre o calatorie în care a traversat Alpii, ce a sugerat multor oameni ai timpului planuri de calatorii spre regiunile muntoase pentru a admira natura. În secolul urmator, al XIX-lea, odata cu afirmarea marilor peisagisti, arhitectura rurala ocupa un loc din ce în ce mai important în desen sau pictura. Se impun din nou pictorii si artistii francezi si italieni carora li se adauga mai apoi cei din Anglia (Grolleau Henri-”Patrimoine rural & touorisme dans la C.E.E.„).

În România, care-asa cum afirma Geo Bogza în reportajul „Sate si orase”- la început a fost o tara de sate, prin excelenta agricola, spatiul rural s-a aflat la el acasa întotdeauna. Mai mult, „viata la tara” a fost un subiect frecvent al literaturii noastre, culminând cu manifestarea unui puternic curent litarar; similar, în operele plastice din perioadele de la sfârsitul secolului XIX si începutul secollului XX satul fiind cadrul, obiectul, subiectul si inspiratorul unui numar însemnat de pictori români.

În ceea ce priveste manefestarile ce pot fi catalogate drept începuturi ale circulatiei turistice rurale din tara noastra - neluând în seama faptul ca ori ce orasean, care se respecta si îsi putea permite, avea o casa „la tara„ - amintim: obiceiurile de Sânzâiene când, coform traditiei maramuresenii porneau spre manastirile din Moldova; pelerinajele catre locasurile de cult; vacantele de sarbatori în lumea satului sau la manastire, dar mai ales obiceiul retragerii catre sat în timppul verilor calduroase („locuinta mea de vara e la tara”), locul ideal de petrecere a unor clipe de destindere.

Concomitent cu cresterea frecventei circulateie turistice au evoluat se echipamentele turistice: de la cele privind transportul (postalioanele si locurile de schimb ale cailor - „postele” care înca mai revin si astazi în povestile satenilor, ca si denumirile unor localitati legata de aceasta activitate - exemplu Posta Câlnau) la cele care asigurau în norme profesioniste cazarea si masa (vetitele hanuri în toate cele trei tari române).

Dintre cei ce au apreciat si pretuit vacantele în spatiul rural putem enumera personalitati ale culturii românesti ca: Alexandru Vlahuta, Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu-Delavrancea, Mihail Sadoveanu, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Calistrat Hogas, Nestor Urechia, Nicolae Iorga, Octavian Goga, George Enescu, Stefan Ciobotarasu si multi altii. Toti cei ce au fost promotorii unei mode, ai unui mod de viata nou ce a contribuit la realizarea unei mentalitati care în timp a generat calatoria, circulatia turistica, mai apoi turismul.

Cele prezentate mai sus determina sa afirmam ca turismul rural s-a derulat în tara noastra pâna în a doua jumatate a secolului al XX-lea doar în mod spontan.

 

Top download la Turism

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Turismul in Romania liceu 4717 1.84 MB
Hera turism-plan de afaceri facultate 2741 37.75 KB
Turismul rural,ecologic si cultural in comuna Moeciu facultate 1905 108.44 KB
Plan de marketing pentru lansarea produsului turistic Vrancea - patria vinurilor liceu 1898 48.13 KB
Agentia de turism-principalul intermediar din cadrul industriei turismului liceu 1770 299.84 KB
Agentia de turism. Referat facultate 1763 40.17 KB
Turismul si rolul lui in viata oamenilor gimnaziu 1466 40.02 KB
Turismul European liceu 1131 332.29 KB
Mediul si turismul in Romania liceu 1087 108.12 KB
Agroturismul in tarile europene si in Romania liceu 983 48.06 KB