Amplasarea facilitatilor de productie si servicii

  • Marime: 26.59 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 3201
  • Download: 278
 

Amplasarea facilitatilor de productie si servicii

Problema numarului de facilitati (activelor fixe tangibile) ce trebuie detinute si a amplasamentului acestora este intalnita de organizatiile de servicii si produse din sectorul public si privat. Bancile, restaurantele, institutiile de recreere si companiile de productie sunt preocupate de selectarea amplasamentelor care le vor permite sa-si satisfaca cel mai bine scopurile pe termen lung.

Succesul planificarii amplasamentului afecteaza si este afectat de activitatile de organizare si control. Deoarece managerul operatiunilor fixeaza multe costuri in cadrul deciziei de amplasament, atat eficienta cat si eficacitatea procesului de conversie depind de amplasament.

Veniturile si costurile sunt ambele afectate de amplasarea unei facilitati. Analiza pragului de rentabilitate (Break-even) ajuta la stabilirea unei corelatii intre costuri si venituri si amplasarea unitatii.

Analiza pragului de rentabilitate este o reprezentare grafica si algebrica a relatiilor dintre volumul de productie, costuri si venituri. Pe masura ce volumul productiei dintr-o unitate creste, costurile si veniturile cresc de asemenea. Costurile pot fi impartite in general in doua categorii: fixe si variabile. Costurile fixe sunt cele care sunt inregistrate indiferent de volumul productiei. Acestea includ incalzirea, iluminatul si cheltuielile administrative care sunt identice, indiferent daca este produsa o unitate sau o mie de unitati de productie. Costurile variabile sunt cele care fluctueaza direct cu volumul productiei: rezultate mai mare ale productiei cu costuri variabile mai mari si invers.

In figurile de mai jos, veniturile si costurile totale sunt prezentate ca functii liniare ale volumului productiei. Astfel aceste figuri reprezinta structuri de cost si puncte de echilibru pentru operatiunile din doua amplasamente diferite.

Costurile depasesc veniturile in etapele initiale de productie pana la punctul VBE. Punctul VBE este punctul de echilibru: nivelul de volum pentru care costurile totale sunt egale cu veniturile totale. Mai departe, veniturile depasesc costurile de operare.

Analiza pragului de rentabilitate numita analiza de echilibru identifica nivelul de productie care trebuie atins pentru a recupera prin venituri toate costurile de operare. Punctul de echilibru depinde de pretul de vanzare al produsului si de structura costurilor de operare.

 

Top download la Management

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Plan de afaceri - agentie de turism facultate 17997 23.55 KB
Plan de afaceri - Producerea si comercializarea vestimentatiei textile pentru femei facultate 15677 279.59 KB
Plan de afaceri - Pizza HALLO liceu 14147 40.01 KB
Plan de afaceri SC RIGA PAN SA facultate 12142 199.13 KB
Plan de afaceri - fabrica de mobilier facultate 11377 21.11 KB
Plan de afaceri - laborator de patiserie facultate 10073 22.59 KB
Managementul proiectelor liceu 9564 37.66 KB
Plan de afaceri - Infiintarea unei sali de calculatoare liceu 9299 675.57 KB
Managementul resurselor umane facultate 9218 156.7 KB
Plan de afaceri - proiect educatie antreprenoriala liceu 8565 24.73 KB