Analiza criticii democratiei ateniene in filosofia lui Platon

  • Marime: 32.53 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 1660
  • Download: 163
 

Analiza criticii democratiei ateniene in filosofia lui Platon

La fel ca orice alt om, un filosof nu-si poate alege, dupa bunul sau plac, locul si timpul nasterii. Nimanui nu-i este însa indiferent unde si când s-a nascut. Aceste doau date initiale îi determina fiecarui om drumul în viata. Cu atât mai mult locul si timpul nasterii conteaza în cazul unui mare filosof, ele hotarându-i nu doar drumul în viata, dar determinându-i în mod esential si coordonatele principale ale gândirii. În cazul lui Platon, timpul si locul nasterii sale sunt: anul 427 î.Hr., în Atena.

Platon a trait într-o perioada de razboaie si de lupte politice care a fost mai zbuciumata decât cea care-l rascolise pe Heraclit. În timpul copilariei si al adolescentei sale, destramarea vietii tribale dusese în cetatea sa natala, Atena, la o perioada de tiranie, iar apoi la instaurarea unei democratii care sa straduit din rasputeri sa se apere împotriva oricarei încercari de reintroducere a tiraniei sau a oligarhiei, adica a dominatiilor familiilor aristocratice fruntase. În anii tineretii lui Platon, Atena democratica era angajata într-un razboi împotriva Spartei – orasul-stat dominant care pastrase multe din legile si obiceiurile vechii aristocratii tribale. Razboiul a dus la prabusirea cetatii ateniene si a unui regim de teroare numit guvernarea celor Treizeci de Tirani. Reinstaurarea democratiei si a pacii n-a însemnat pentru Platon dobândirea linistii deoarece dascalul sau iubit, Socrate a fost judecat si executat, iar el si alti concetateni din cercul lui Socrate au parasit Atena.

Scopul spre care Platon nazuieste este posibilitatea oamenilor de a opri decaderea pe mai departe în domeniul politic prin împiedicarea oricarei schimbari politice. Platon încearca sa înfaptuiasca acest scop prin instaurarea unui stat ferit de relele tuturor celorlalte state, gratie faptului ca nu degenereaza, ca nu se schimba. Statul ferit de raul schimbarii si coruptiei este statul ideal, perfect. Credinta în lucruri perfecte si neschimbate este numita ,,Teoria Formelor sau a Ideilor”.

Conform dialogului ,,Republica”, forma originara sau primitiva a societatii, care se aseamana cel mai îndeaproape cu Forma sau Ideea de stat, cu ,,statul ideal”, este un regat

al oamenilor celor mai întelepti si mai asemanatori cu zeii. Acest oras-stat este atât de apropiat de perfectiune încât este greu de înteles cum se poate schimba. Dar, schimbarea se produce. Platon considera ca vraja launtrica, razboiul de clasa, întarâtat de interesul egoist, de cel material si economic îndeosebi, este principala forta a ,,dinamicii sociale”. Cele patru perioade principale ale degenerarii politice sunt descrise de Platon astfel: dupa statul perfect vine întâi ,,timocratia”, cârmuire exercitata de nobili ce urmaresc onoarea si gloria; apoi oligarhia, cârmuirea familiilor bogate; iar apoi ,, democratia”, domnia libertatii care înseamna anarhie; iar la urma ,,strasnica tiranie, al patrulea si ultimul stadiu de boala al unei societati”. Identificând democratia cu anarhia, democratii sunt descrisi drept destrabalati, meschini, insolenti, anarhici si nerusinati, niste oameni care traiesc numai pentru placeri si pentru satisfacerea unor dorinte desarte si impure.

 

Top download la Filosofie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Etica facultate 915 23.1 KB
Libertate si responsabilitate facultate 700 22.71 KB
Violenta stradala facultate 342 102.73 KB
Iluminismul in Franta facultate 311 45.73 KB
Immanuel Kant facultate 288 30.93 KB
Dreptate si merit - Aristotel liceu 288 19.63 KB
G.W.Leibniz liceu 286 22.97 KB
Conceptul de libertate in gandirea filozofica liceu 280 32.51 KB
Aristotel liceu 276 18.87 KB
Despre problema fericirii facultate 270 29.72 KB