Apa in organismul uman

  • Marime: 23.33 KB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 2270
  • Download: 440
 

Apa in organismul uman

Nu incape nici o indoiala, ca dintre toate substantele care intra in corpul omenesc si in cel al animalelor, apa sta pe primul loc in ceea ce priveste cantitatea. Fiziologul Claude Bernard este primul care a incercat, inca din secolul trecut sa calculeze proportia de apa din organismul uman. Cum a procedat? El a cantarit mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate. Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeasi inltime si cu trasaturi fizice cat mai asemanatoare mumiilor respective. prin acest procedeu, el a determinat ca apa are o proportie de 90 % in organismul uman. Cifra este prea ridicata. Acest lucru se explica pentru ca uscarea prelungita a mumiilor a dus si la pierdera unor substante solide din corpul lor alaturi de apa.

Ulterior s-au facut cercetari mai precise, care au aratat nu numai cata apa este in organismul uman, dar si chiar cata apa contin tesuturile din care este alcatuit. In medie, un om care cantareste 65 de kilograme poate fi sigur ca aproximativ 41 de kilograme (63-70 %) din organismul sau este apa. Aceasta proportie este valabila si pentru alte animale: caine, pisica, iepure, in general animalele cu sange cald au aceeasi proportie de apa in organism ca si omul si mai mult au aceeasi proportie de apa in tesuturi ca si omul.

Rolul apei in organism

Apa reprezinta un excelent dizolvant pentu multe substante si este mediul in care se desfasoara cele mai multe reactii chimice legate de metabolismul substantelor si deci de viata. Rolul apei in organismul uman este foarte mare. Chimistii stiu foarte bine ce se intampla cand vor ca doua substante sa reactioneze intre ele. De exemplu din carbonatul de sodiu si sulfatul de cupru (piatra vanata) va rezulta carbonat de cupru si sulfat de sodiu. Daca se amesteca cele doua pulberi pur si simplu aceasta reactie nu va avea loc. Este nevoie ca substantele sa fie dizolvate in prealabil in apa pentru ca reactia sa aiba loc.

In organismul uman au loc numeroase reactii chimice care dau nastere la caldura, energie si la metabolismul necesar vietii. Aceste reactii au nevoie de un mediu apos, altfel substantele nu se pot desface in ioni iar reactiile nu pot avea loc.

Pe langa aceasta apa insasi ese un electrolit slab, care se disociaza in ion de hidrogen (H+) si hidroxil (OH-).

 

Top download la Anatomie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Sistemul respirator liceu 2257 20.73 KB
Sistemul endocrin liceu 2141 39.25 KB
Urechea liceu 1775 661.71 KB
Alcatuirea corpului uman gimnaziu 1555 22.45 KB
Aparatul digestiv si digestia liceu 1487 27.22 KB
Aparatul circulator si circulatia sangelui liceu 1336 18.3 KB
Anatomia si fiziologia plamanilor facultate 1192 28.61 KB
Aparatul excretor si excretia liceu 1118 18.3 KB
Nervii cranieni liceu 857 19.77 KB
Muschii gimnaziu 846 21.12 KB