Apele statatoare

  • Marime: 27.5 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 3483
  • Download: 445
 

Apele statatoare

Stiinta complexa, ecologia, studiaza interactiunile dintre organisme si mediul lor de viata.Pentru a explica modul de functionare a tuturor fiintelor vii, ea detaliaza si analizeaza toate nivelurile de organizare a lumii vii.

Ecologia este stiinta care studiaza raporturile existente intre organisme si mediul lor de viata.Punct de convergenta a numeroaselor altor discipline – biologia, fiziologia, genetica, biogeografia,stiinta evolutiei – ecologia este o disciplina relativ tanara aparuta in anii 1930.insa numele i-a fost dat, in 1866 de biologul german Ernest Haechel. Ecologia studiaza toate nivelurile de organizare a lumii vii, cu exceptia celui individual. Ea cerceteaza fiintele vii in mediul lor de viata,dar si specia, populatia,comunitatea ecologica,ecosistemul si biosfera formata din totalitatea ecosistemelor.

Fiecare dintre aceste niveluri este guvernat de legile chimiei si ale fizicii, de asemenea, ori de cate ori se trece de pe un nivel pe altul, apar noi proprietati. Aceste ,,proprietati emergente” specifice lumii vii, apar ca efect al interactiunii dintre diversii constituenti ai unui nivel.

Atunci cand studiaza relatiile indivizilor cu mediul, oamenii de stiinta fac ,,autoecologie”.Ei analizeaza comportamentul unei fiinte vii pe fondul limitarilor impuse de mediu si incearca sa inteleaga modul in care se adapteaza la acest mediu. De asemenea, evalueaza capacitatea de supravietuire a organismului respectiv atunci cand constrangerile mediului se modifica.

Ecologii studiaza modul de adaptare a fiintelor vii la constrangerile mediului

Pentru aceasta, studiile pe teren, asociate cu experimente de laborator,permit identificarea unor factori–cheie.Element fundamental al ecofiziologiei, factorul limitator este acel parametru fizico – chimic care exercita cea mai importanta actiune asupra speciei studiate.Daca acesta scade sub un anumit prag sau daca, dimpotriva, il depaseste, specia risca sa dispara. in deserturi de pilda, umiditatea mediului este cel mai important factor limitator. Valenta ecologica determina capacitatea unei specii de a popula diverse medii; ea depinde atat de mediu, cat si de adaptarile fiintelor vii la acesta.

Ajungand la urmatorul nivel, ecologii incearca sa inteleaga modul de functionare a unei populatii. Pentru aceasta ei masoara si estimeaza pe perioade mari de timp variatiile efectivelor (nasteri si decese, varsta indivizilor,etc.).

 

Top download la Ecologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Poluarea mediului inconjurator liceu 19737 98.24 KB
Poluarea apei gimnaziu 6983 21.27 KB
Impactul depozitelor de deseuri industriale si urbane asupra mediului facultate 5192 19.21 KB
Protectia mediului natural liceu 4766 53.25 KB
Poluarea solului liceu 4512 44.86 KB
Poluarea aerului liceu 4286 289.42 KB
Protectia mediului 2 liceu 2183 26.75 KB
Poluarea atmosferei liceu 2085 22.51 KB
Poluarea-un dusman al Terrei gimnaziu 1839 20.12 KB
Poluarea Solului-atestat liceu 1518 76.46 KB