Apocalipsa si eshatologie

  • Marime: 19.36 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 1193
  • Download: 91
 

Apocalipsa si eshatologie

Pe drept cuvant mentiona parintele Seraphim Rose ca: “… multi dintre cei din ziua de astazi vorbesc usuratic despre caracterul apocaliptic al timpurilor noastre”.

Ba mai mult decat atat, se intalneste expresia eronata: “am ajuns vremuri apocaliptice”, de parca acestea nu ar fi existat pana acum. Este o mare greseala a intelege Apocalipsa prin prisma a tot ce inseamna disperare, a o reduce numai in aureola palida, sau a o considera ghilotina omului si a intregii creatii.

Termenii ‘apocalipsa’ si ‘eshatologie’ se completeaza reciproc, dar nu se confunda. Datorita partasiei noastre la viata divina ‘cele de pe urma din Biserica nu sunt deosebite de cele dintai’. ‘ Traind in Biserica- spune acelasi teolog- ajungem la starea lui Adam in Rai inainte de cadere, si e inaltam inca mai sus, caci ajunem la partasie si unire cu Hristos ‘. Termnul ‘apocalipsa’ inseamna ‘descoperire’, ‘revelatie’. Ne vom ocupa, in speta, de ‘Apocalipsa’, ultima cate a Sfintei Scripturi. Desi ‘Apocalipsa’ este ultima carte a Sintei Scripturi, ea nu inseamna invatatura exclusiv eshatalogica. Se situeaza, intr-adevar, la polul opus cartii Facerea, insa ‘impreua- cu aceasta- formeaza o axa : caderea- salvarea’.

Sf Ioan Teologul primeste porunca sa scrie despre cele ce vede si aude ( Apoc. 1, 11 si 19), dar primeste si porunca sa nu scrie despre unele lucruri auzite (Apoc. 10, 4). Ce altceva poate sa insemne porunca de a scrie despre cele ce a ‘a vazut si cele ce au sa fie dupa acestea’ (Apoc. 1, 19), decat faptul ca Apocalipsa cuprinde ‘o descoperire simbolica a luptei Bisericii pentru continuarea operrei de mantuire a lumii, menita sa se desfasoare crescand pana la sfarsitul veacurilor’ si faptul ca ‘Apocalipsa descrie, in mod profetic, drumurile Bisericii si a creatiei in timp, renasterea omului, recrearea lumii createsi vizibile si contine intregul mister al iconomiei divine’.

Apocalipsa cuprinde insa si ‘o viziune de ansamblu asupre istoriei omenirii’.

La vremea scrierii Apocalipsei, partea certa istorica o constituia introducerea (cap. 1) precum si scrierile catre cele sapte Biserici asiatice (cap. 2-3). Multe elemente profetice din vremea aceea au imbracat deja si vesmant istoric (vezi de pilda explicatia cap. 6).

Fiecare treapta istorica a Bisericii lui Hristos se regaseste in apocalipsa.

Cand a trait Biserica altcumva decat se afla scris in Apocalipsa?

Cand au fost pentru Biserica acele vremuri neapocaliptice? Niciodata!

Din perspectiva umana, drumul Bisericii a fost si ramane un drum spinos, o cale ‘ingusta’ (Mt. 7, 14) si plina de necazuri cu momente scurte de pace relativa, dar cu u nesfarsit ‘razboi nevazut’. Luam ca exemplu doar doua segmente istorice.

Calul ‘rosu ca focul’ (Apoc. 6,4), de la pecetea a doua, insesamna, dupa Sf. Andrei al Cezareii, perioada ‘varsarii de sange’. Cati dintre crestinii primelor veacuri, gustand din paharul amar al urgiilor lui Nero, primul dintre persecutorii Bisericii si izbindu-se de acel crud edict : ‘non licit esse vos’ (‘nu este permis sa existati’) n-au vazut in acest persecutor un antihrist ? si era doar anul 64 al erei crestine !

 

Top download la Religie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Craciunul liceu 1935 27.31 KB
Marile religii ale lumii contemporane facultate 1881 58.2 KB
Stilul Bizantin liceu 1637 221.74 KB
Manastirile Voronet,Sucevita si Moldovita gimnaziu 930 293.22 KB
Sfantul Ioan Botezatorul liceu 924 22.75 KB
Functii sintactice liceu 912 22.86 KB
Budismul liceu 847 19.55 KB
Sfantul Apostol Petru liceu 837 32.53 KB
Lucrare de Atestat liceu 751 73.92 KB
Nasterea Domnului liceu 597 29.51 KB