Asociatia Nationala de Turism rural, ecologic si cultural - Antrec

  • Marime: 49.15 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 2434
  • Download: 360
 

Asociatia Nationala de Turism rural,ecologic si cultural-Antrec

1.Istoricul aparitiei ANTREC

În tara noastra se practica de multa vreme, în mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Începând din 1967-1968, în mod organizat s-au realizat primele actiuni turistice în mediul rural pentru grupuri de turisti aflati pe litoralul românesc al Marii Negre.

Din 1972 Centrul de Cercetari pt. Promovarea Turismului International, printr-un ordin al Ministerului Turismului, a trecut la identificarea unor localitati rurale reprezentative pentru satul românesc cu scopul dea fi lansate si promovate în turism. În urma acestor studii s-a stabilit ca pot fi introduse în turismul intern si international cca.118 localitati rurale, din Brasov au fost desemnate: Rucar, Fundata, Sirnea.

În 1974 s-a interzis cazarea turistilor straini în locuintele particularilor, facând inaccesibile satele pentru turistii straini.

Dupa 1989 primele gospodarii înscrise în turismul rural au fost în zona Moeciu-Bran-Rucar. Apoi s-au extins gospodariile înscrise din zonele Bârsei, Dornelor, Maramures, Muntilor Apuseni, Clujului si Marginilor Sibiului.

1.1.Organizatiile de turism si atributiile lor

Dupa 1990 masurile privind constituirea si întarirea cadrului organizatoric necesar stimularii turismului rural s-au concretizat în constituirea cu sprijinul Ministerului Turistic a ANTREC, avizarea de catre Ministerul Turismului a constituirii unor organizatii neguvernamentale ce au drept scop dezvoltarea acestei forme de turism; înfiintarea Agentiei Nationale a Zonei Montane si constituirea Federatiei Române pentru Dezvoltare Montana.

Dintre realizarile unor astfel de forme de forme asociative ce contribuie la dezvoltarea si implementarea turismului rural în România, amintim:

Federatiei Române pentru Dezvoltare Montana a initiat propuneri legislative ce au contribuit la înlaturarea vidului existent în domeniu. A creat o politica si un management propriu ce a contribuit la dezvoltarea agroturismului în România. A initiat proiecte si programe de promovare interna a produselor agroturistice. A promovat un proiect PHARE si prin protocolul din mai 1994 cu Ministerul Sportului, s-au pus bazele colaborarii pentru integrarea tinerilor în mediul rural.

Asociatia Operatiunea Satelor Românesti – cunoscuta ca “Operation Vilagge Roumains” a fost constituita în anii 1988-1989 pentru a proteja satele românesti de campania de sistematizare a satelor initiata de fostul regim comunist în cadrul caruia urmau a fi demolate multe sate si catune. A contribuit la întârzierea actiunilor de stramutare a gospodariilor taranesti. Dupa 1990 asociatia a actionat pentru sprijinirea si ajutorul umanitar, apoi a desfasurat actiuni de parteneriat în vederea dezvoltarii satelor românesti.

ANTREC: devenind membra, în 1995, a Asociatiei de profil EUROGÎTES , aceasta calitate a ajutat-o în promovarea turismului rural românesc în lume. • În cadrul proiectului PHARE pentru dezvoltarea turismului în România, este desemnata pentru alegerea actiunilor de promovare si marketing, proiectul prevazând crearea unei retele nationale concepute ca un sistem integrat si computerizat, cu posibilitati de racordare la piata turistica europeana. • Comisia Europeana a emis o serie de actiuni cum ar fi: declansarea actiunii “viitorul lumii rurale” si a reformei structurale a mediului rural; organizarea la începutul anului 1992 a unor serii de proiecte cu finantare proprie, sub titlul “Ecoturismul – cultura si ruralitate” la care au participat 22 de state printre care si România: programul PHARE privind Europa Centrala si de Est ce vizeaza dezvoltarea rurala. Vicepresedintele ANTREC Brasov si presedintele Fundatiei Fundata, Ciprian Benga, a întocmit un dosar pentru acest program PHARE. Din 465 dosare întocmite si trimise au fost selectionate doar 28, printre care si acesta. Programul de Dezvoltare Economica Locala Durabila, bazat pe activitatea sport-turism, este o modalitate de subventionare a turismului rural în proportie de 53% din fondurile Comisiei Europene, 28% din banii unor investitori francezi, iar 18% din fondurile Consiliului Judetean Brasov. Partea de finantare ramasa cade în sarcina Fundatiei si a Consiliului Local Fundata. Pentru punerea în practica a proiectului, doi tehnicieni au fost trimisi la specializare în strainatate pentru a se documenta în domeniul schiului. Partenerii straini ai Fundatiei au livrat echipamentele: 25 biciclete de mountain-bike, sanii de transport si 375 de perechi de schiuri. • Un alt proiect pilot în care este implicat ANTREC este cel aflat sub auspiciile Bancii Mondiale, care a încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Culturii si urmareste refacerea satelor sasesti si a vechilor biserici fortificate evanghelice. ANTREC a identificat case în satele incluse în proiect: Viscri, Cincu, Mojna si Biertan – care se preteaza la desfasurarea turismului rural de calitate, I-a ajutat pe proprietari sa întocmeasca dosare de omologare si au constituit centre de informare. Fiecare dintre cele patru localitati beneficiaza pe perioada derularii proiectului de câte 50.000 USD.

 

Top download la Turism

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Turismul in Romania liceu 4717 1.84 MB
Hera turism-plan de afaceri facultate 2741 37.75 KB
Turismul rural,ecologic si cultural in comuna Moeciu facultate 1905 108.44 KB
Plan de marketing pentru lansarea produsului turistic Vrancea - patria vinurilor liceu 1898 48.13 KB
Agentia de turism-principalul intermediar din cadrul industriei turismului liceu 1770 299.84 KB
Agentia de turism. Referat facultate 1763 40.17 KB
Turismul si rolul lui in viata oamenilor gimnaziu 1466 40.02 KB
Turismul European liceu 1131 332.29 KB
Mediul si turismul in Romania liceu 1087 108.12 KB
Agroturismul in tarile europene si in Romania liceu 983 48.06 KB