Blocul motor si chiulasa

  • Marime: 95.15 KB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 2650
  • Download: 827
 

Blocul motor

Se obtine prin turnare din fonta cenusie cand cilindrii sunt demontabili (amovibili) sub forma de camasi de cilindru (motoarele D 797-05 autocamion Roman. Dacia 1310). sau din fonta aliata pentru motoarele cu cilindrii turnati cu blocul (Fiat. Lada). La unele autoturisme blocu1 motor poate fi turnat din aliaj de aluminiu (Skoda).

La autoturismul OLTCiT. cilindrii sunt turnati din fonta aliata cu aripioare exterioare pentru majorarea suprafetei de racire cu aerul iar carterul este turnat din aliaj de aluminiu sub presiune.

Dupa turnare. blocul motor se prelucreaza in interior si exterior pentru asamblarea diverselor componente ale motorului.

Blond motor 6 (fig. 4.3) este prevazut cu: locasurile interioare ale cilindrilor 1. cu pereti verticali despanitori. ale lagarelor paliere pentru arborele cotit 2 (formate din doua parti- jumatate solidara cu blocul si cealalta sub forma de capac asamblat cu suruburi): lagarele pot fi cu semicuzineti sau rulmenti (Trabant. Wartburg. la care capacele nu mai sunt separate, ci solidare cu carterul inferior). Numarul lagarelor paliere este deteminat in general de numarul cilindrilor dupa formula n + 1 (sapte lagare pentru motorul D 797-05, cinci pentru Dacia 1310), plasate in partea inferioara a peretilor despanitori ai cilindrilor, pentru rigidizarea blocului: sunt si excetii unde numarul acestora poate fi n - 1 (trei lagare paliere cu semicuzineti la OLTCIT Club, sau trei lagare cu rulmenti la Wartburg). Locasurile 3 sunt destinate pentru lagarele arborelui cu came (sub forma de buse presate).

De remarcat ca locasurile lagarelor paliere ale arborelui cotit si cele ale arborelui cu came se realizeaza simultan in carter pentru a asigura coaxialitatea lor.

Canalele 4 sunt destinate circulatiei uleiului, iar canalele 5 pentru circulatia lichidului de racire; de asemenea sunt prevazute locasurile 11 pentru tacheti, iar in partea anterioara carterul 6 prin capacu 8 (v. fig. 4.1), inchide angrenajul distributiei; aripile laterale 10, sunt destinate pentru fixarea blocului pe cadrul automobilului; la Dacia sunt suporturile laterale demontabile. din tabla, pentru montarea motorului pe caroserie; in toate cazurile fixarea se face prin intermediul unor suporti elastici de cauciuc.

 

Top download la Mecanica

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Actionari hidraulice si pneumatice facultate 2640 1.31 MB
Fire, fibre si tesaturi textile liceu 2111 7.06 KB
Lagare cu alunecare facultate 1838 328.65 KB
Sistemul ABS liceu 1331 154.92 KB
Sistemul de franare hidraulic facultate 1271 4.75 MB
Asamblarea rotilor dintate prin pene liceu 834 1.09 MB
Blocul motor si chiulasa facultate 827 95.15 KB
Partile componente si functionarea instalatiei de aprindere facultate 811 3.7 MB
Sistemul ASR liceu 575 10.99 KB
Calcului si constructia motoarelor cu ardere interna al autovehiculelor facultate 549 5.61 MB