Caius Valerius Catullus

  • Marime: 19.55 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 5037
  • Download: 1187
 

Caius Valerius Catullus

S-a nascut în anul 87 î.e.n. la Verona, un oras important din regiunea transpadana, unde se afla si Mantua, orasul natal al lui Vergilius.

Se tragea dintr-o familie înstarita, cu posibilitati materiale si relatii de rang înalt (Caesar).

Fiind adus la Roma de familia sa, si-a facut o educatie îngrijita. A fost apreciat pentru calitatile lui si sprijinit, pentru a se dezvolta, de personalitati recunoscute din punct de vedere cultural si politic, precum: Cornelius Nepos, Hortensius, Asinius Pollio, Quintilius Varus etc. Dar relatii strânse a avut cu întregul grup de scriitori care-si orientau operele literare dupa modelul poeziei alexandrine si purtau numele colectiv de „poetii noi", în frunte cu P. Valerius Cato, si care preferau genurilor clasice mari poemele scurte numite epyllia (epyllion) cu subiecte mitologice (si unele istorice nationale); în locul satirei dezvoltate, epigrama, iar în locul discursurilor ample si împodobite cu elemente literare si artistice, cuvântari scurte, lipsite de figuri stilistice, dupa exemplul atic (de aceea se numeau neoatici, precum în poezie „poetae novi"). Din punct de vedere literar, ceilalti, în afara de Catullus, au scris o serie de lucrari: P. Valerius Cato:poemele — Lydia, Diana; Caius Licinius Calvus: poemul Io; Helvius Cinna: poemul Zmyrna; Furius Biba-culus: Razboiul gallic; Hostius: Razboiul Istriei (Bellum histricum); P. Teraitius Varro din Atax: Razboiul cu Sequanii (Bellum Sequanicum).

Din viata lui Catullus, istoria literara a retinut trei evenimente mai deosebite: relatiile sale de dragoste cu femeia pe care a cântat-o, în poeziile sale, sub numele de Lesbia (numele ei adevarat: Clodia, sora tribunului P. Clodius Pulcher si sotia lui Quintus Metellus); pierderea unui frate iubit la Troada, pe când se afla în aceasta regiune; la mormântul acestuia a facut un popas fiind într o campanie împreuna cu Memmius, pretorul Bithyniei; împacarea cu Caesar, caruia-i sînt adresate unele epigrame usturatoare.

Opera lui Catullus prezinta o importanta recunoscuta de toti criticii si istoricii literari atât prin continutul si forma ei, cât si prin faptul ca este singura care ne-a parvenit din grupul „poetilor noi", pentru a putea aprecia caracteristicile acestui gen de poezie. Opera lui Catullus se împarte în doua mari capitole:

I. Poezia impersonala sau alexandrina cuprinde: a) Poemele (epyllia): Attis (soarta tînarului Attis, care, cuprins de delirul orgiastic al zeitei Cybele, se mutileaza) ; Nunta zeitei Thetis si a lui Peleus (dragostea dintre Peleus si Thetis, casatoria episodul renumit: Ariadna si Theseus); Cosita Berenicei — tradus dupa Calimach— (regina Berenice, pentru a determina sosirea norocoasa a sotului ei din Siria, dedica zeitelor o cosita care devine constelatie).

II. Poezia personala oglindeste viata poetului, bucuriile si necazurile pe care i le ofera dragostea sa fata de Lesbia (sentimentul lui Catullus este sincer, duios, pasionat, dar si violent); dragostea fata de fratele sau (durerea provocata de moartea acestuia, duiosia amintirilor la vederea mormântului); dragostea fata de prieteni; atacuri violente la adresa adversarilor (Egnatius, Furius, Caesar, Mamurra, Aure-lius) carora le scrie epigrame.

Poeziile lui Catullus, mai ales cele personale, se disting prin sinceritate, delicatete, duiosie, fiind scrise într-o limba evoluata, pe care Catullus a cizelat-o pentru a raspunde cerintelor lirice. Catullus a contribuit mult si la încetatenirea variatelor tipuri de versuri, adaptându-le la forma si cuvântul latin al poeziilor sale [senarul iambic, choliambul, septenarul iambic, adonius, asclepiadul mare si hendecasilabul falecian].

A folosit si hexametrul dactilic si distihul elegiac.

Prin cultura larga pe care si-a format-o, prin puterea imaginatiei sale, prin mijloacele artistice folosite, prin stilul variat, figurat, în care-si compune opera, prin limba sa distinsa, nemaiîntâlnita pâna la el, prin versificatia bine aleasa si adaptata continutului tematicii, Catullus, cu toate unele defecte care apartin poeziei alexandrine în general (abuz de mitologie, accent pe perfectiunea limbii), ramâne un mare poet al literaturii latine, model în multe privinte pentru scriitori care vor urma.

 

Top download la Latina

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Limba latina liceu 2230 18.24 KB
Marcus Tullius Cicero 2 liceu 1272 19.89 KB
Publius Ovidius Naso liceu 1256 20.12 KB
Caius Valerius Catullus liceu 1187 19.55 KB
Despre opera lui Caesar gimnaziu 1112 17.98 KB
Cicero-de amicitia liceu 1107 19.27 KB
Sallustius reprezentant al istoriografiei latine gimnaziu 1082 41.05 KB
Catullus gimnaziu 955 18.82 KB
Infernul la Vergilius gimnaziu 932 19.8 KB
Lucius Annaeus Seneca liceu 926 20.6 KB