Calculatia costurilor de proces (ABC)

  • Marime: 32.7 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 3224
  • Download: 763
 

Calculatia costurilor de proces (ABC)

Originile calculatiei costurilor de proces

Calculatia costurilor de proces este una din ultimele cuceriri in domeniul calculatiei costurilor. Originea ei se afla in S.U.A.. Baza ei se considera a fi lucrarea „The hidden factory”, elaborata si publicata de Jeffrey G. Miller si Thomas E. Vollmann. Cei doi autori au supus unui studiu critic sectoarele si locurile de costuri comune (indirecte), ajungând la concluzia ca pasul hotarâtor pentru controlul costurilor indirecte consta in elaboarea unui model care sa detalieze si sa structureze cauzele acestor costuri. Totusi ei nu au elaborat si prezentat un nou sistem de calculatie a costurilor. Prima încercare de realizare a unui asemenea sistem nou in calculatia costurilor a fost facuta in anul 1987 de catre Kaplan, Cooper si Johnoson. Tot in aceiasi perioada diferite cabinete de consultanta si marile întreprinderi industriale au definit versiunea actuala a metodei ABC.

Cauzele aparitiei calculatiei costurilor de proces

Drept cauze ale aparitiei costurilor de proces pot fi considerate:

1.modificari ale pozitiei strategice ale întreprinderii;

2.modificari in cererea de informatii pentru management;

3.deficientele sistemelor de calculatie a costurilor existente.

1.Pozitiile strategice ale întreprinderilor s-au schimbat foarte mult in ultimii ani. Aceasta datorita schimbarilor in mediul întreprinderii, schimbari la care au contribuit esential dezvoltarile in tehnologia calculatoarelor. Odata cu introducerea sistemelor CIM (Computer Integrate Manufacturing) au aparut modificari importante in toate domeniile si sectoarele întreprinderii. Datorita ascutirii concurentei pe piata exista tentinta reducerii costurilor, imbunatatirii calitatii produselor si dezvoltarii de produse noi si ca urmare, are loc scurtarea duratei de viata a produselor. Din asemenea motive ponderea si importanta sectoarelor costurilor comune si indirecte creste mereu fata de aceea a sectoarelor de poductie propriu-zise. Prin aceste modificari de activitati se ajunge la modificari in structura costurilor, importanta costurilor individuale directe scade in favoarea celor comune indirecte, concomitent cu cresterea ponderii costurilor fixe.

2.In cadrul deciziilor întreprinderii in prim plan se situeaza aspecte noi, cum ar fi:

Pregatirea si asigurarea de informatii despre costuri referitoare la o multitudine de obiecte ale calculatiei costurilor;

Reducerea marimilor loturilor de fabricatie;

Determinarea unui numar optim al variantelor produselor;

Determinarea costurilor pentru comenzi specifice;

Controlul eficientei economice in sectoarele tot mai numeroase si mai importante ale costurilor comune indirecte.

Informatiile necesare se refera la întregul lant de creare a valorii din întreprindere, inclusiv la toate sectoarele de productie si activitati auxiliare, ajutatoare indirecte.

3.Sistemele traditionale de calculatie a costurilor sunt orientate spre sectoarele efective de productie. Costurile comune indirecte se repartizeaza asupra produselor prin intermediul unor marimi de referinta, care in actualele conditii tehnologice, nu reprezinta o expresie a ocazionarii (de exemplu salariile indirecte). Decontarea costurilor indirecte are loc prin suplimentari asupra unor marimi valorice. Aceasta repartizare a costurilor indirecte neconforma cu principiul ocazionarii, poate duce la decizii strategice gresite.

Definirea, sarcinile si trasaturile calculatiei costurilor de proces

Exista mai multe mai multe definitii ale metodei ABC, date de diferiti autori sau de diferite cabinete de consultanta.

Dupa Horvart/Mayer, calculatia costurilor de proces se defineste astfel: ”Calculatia costurilor de proces poate fi inteleasa ca o noua abordare a caclculatiei in vederea cresterii transparentei costurilor in sectoarele de activitati indirecte, a asigurarii unui consum eficient al resurselor, evidentierii utilizarii capacitatii, imbunatatirii calculatiei pe produs si evitarii, in acest fel a unor decizii strategice gresite”. Din aceasta definitie rezulta clar sarcinile si obiectivele calculatiei costurilor de proces. Trasatura de baza a acestei calculatii consta in ideea de a nu mai repartiza costurile comune, indirecte de exploatare asupra produselor prin intermediul unor cote inexacte si arbitrare, ci in concordanta cu apelarea efectiva a produselor, obiecte ale calculatiei la activitatile intreprinderii. Dupa natura ei, calculatia costurilor de proces este o calculatie a costurilor totale, deoarece deconteaza asupra produselor nu numai costurile individuale directe, ci si pe cele comune indirecte. Acest concept al costurilor totale se bazeaza pe faptul ca pe termen lung (aproape) toate costurile sunt variabile si deci au o relevanta decizional.

In legatura cu aceasta se poate aprecia ca, prin destinatia sa, calculatia costurilor de proces este orientata de catre deciziile pe termen lung si poate fi considerata un sprijin pentru problemele strategice ale întreprinderii. Ansamblul functional al întreprinderii este reprezentat prin activitati si procese, procesele fiind pozitionate sub raportul costurilor, orizontal fata de impartirea traditionala a locurilor de costuri.

 

Top download la Contabilitate

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Contabilitatea salariilor facultate 10989 93.96 KB
Contabilitate de gestiune si calculatia costurilor liceu 5684 23.56 KB
Bilantul contabil liceu 4899 51.8 KB
Contabilitate financiara liceu 4566 150.36 KB
Contabilitatea stocurilor de materii prime materiale si obiecte de inventar liceu 4170 79.47 KB
Referat Contabilitate - GAZCOM SRL facultate 4028 25.31 KB
Contabilitatea decontarilor cu clientii facultate 4015 48.93 KB
Bilantul contabil-contul de profit si pierdere liceu 3834 30.06 KB
Contabilitate de gestiune-cursuri facultate 3662 190.81 KB
Contabilitatea institutiilor publice liceu 2843 43.3 KB