Calcului si constructia motoarelor cu ardere interna al autovehiculelor

  • Marime: 5.61 MB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 5611
  • Download: 549
 

BLOCUL MOTOR

a) Rolul. Blocul motor îndeplineşte rolul de schelet al întregului motor, pe el montându-se toate organele şi subansamblele acestuia. De aceea el este o piesă complicată constructiv şi cu masa de aprox. 25...35 % din masa întregului motor.

b) Solicitări, Blocul motor este supus la acţiunea forţelor de presiune a gazelor, forţelor de inerţie şi momentele acestora, toate, transmiţându-se prin intermediul lagărelor paliere la suportul motorului, iar de aici la şasiul automobilului. Totodată apar solicitări suplimentare datorate încărcării termice şi strângerii la montaj a diferitelor piese. Nu este supus la uzură, decât dacă cilindrii sunt alezaţi direct în bloc.

c) Cerinţe:- mare rigiditate şi stabilitate dimensională; - masă redusă şi formă constructivă simplă; - să permită acces uşor la subansamblele montate pe acesta; - gabarit şi preţ de cost reduse.

d) Construcţie:Părţile componente ale blocului motor sunt blocul cilindrilor şi carterul superior. La motoarele răcite cu apă acestea formează, de regulă, un corp comun , fiind simultan turnate. La motoarele răcite cu aer cilindrii sunt piese indivi-duale care se fixează pe carterul superior cu şurub-uri lungi ce prind şi chiulasa , sau cu şuruburi scur-te . În ambele cazuri chiulasa poate fi individuală sau pentru un grup de cilindri.

În blocul cilindrilor se execută sau se montează cilindrii motorului. Aceştia pot fi executaţi direct în materialul blocului sau pot fi piese separate, adică sunt demontabili . De asemenea uneori la baza blocului cilindrilor se execută

Lagărele arborelui cu came şi rampa centrată de ungere, care este o canalizaţie cu diametrul de 8...14 mm ce străbate blocul de-a lungul lui de la un capăt la altul şi din care pornesc alte canale cu diametrul de 6 ..8 mm ce conduc uleiul spre lagărele arborelui cotit şi ale arborelui cu came.

În carterul superior se execută, coaxial, lagărele paliere în care se sprijină arborele cotit. Aceste lagăre sunt formate dintr-o parte turnată odată cu blocul şi una detaşabilă, numită capac palier. (v.anexa cu desene) Pentru rigidizarea bloc-ului fără mărirea exagerată a grosimii pereţilor, se recurge la nervurarea blocului în zona lagărelor.

O altă soluţie de rigidizare ar fi coborârea planului de separaţie a carterului superior de cel inferior, faţa de planul de separare al lagărului. În acest caz forţele sunt preluate de un volum mai mare de me-tal, dar creşte înălţimea şi masa motorului.

De regulă la partea din fată a blocului se montează meca-nismul de antrenare al distribuţiei, iar la parea din spate carterul ambreiajului.

La partea superioară a blocului se dispune chiulasa cu garnitura de chiulasă, iar la partea inferioară, baia de ulei prin intermediul garniturii sale.Mai există, pe părţile laterale ale blocului motor, suprafeţe prelucrate prin aşchi-ere pe care se montează: filtrul de ulei, manocon-tactul, pompa de alimentare.În anexa lucrării de faţă se prezintă şi alte construcţii de bloc motor.

 

Top download la Mecanica

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Actionari hidraulice si pneumatice facultate 2640 1.31 MB
Fire, fibre si tesaturi textile liceu 2111 7.06 KB
Lagare cu alunecare facultate 1838 328.65 KB
Sistemul ABS liceu 1331 154.92 KB
Sistemul de franare hidraulic facultate 1271 4.75 MB
Asamblarea rotilor dintate prin pene liceu 834 1.09 MB
Blocul motor si chiulasa facultate 827 95.15 KB
Partile componente si functionarea instalatiei de aprindere facultate 811 3.7 MB
Sistemul ASR liceu 575 10.99 KB
Calcului si constructia motoarelor cu ardere interna al autovehiculelor facultate 549 5.61 MB