Catullus

  • Marime: 18.82 KB
  • Pentru: gimnaziu
  • Afisari: 6021
  • Download: 955
 

Catullus

Este un poet neoteric (de moda noua); este, deci, adeptul alexandrinismului, cu o viziune noua asupra creatiei literare. Cultiva epigrama, poezia scurta, cu ritm variat. Opera sa cuprinde peste o suta de creatii grupate într-un volum sub numele de „Carmina”.

Tematica lui Catullus este variata, în general de factura erotica, dar si politica, sociala, precum si câteva poeme de inspiratie mitologica – nunta lui Peleu cu Tetis -, cântece de petit etc., scrise în hexametri, cu o întindere mai ampla.

Se poate afirma ca în creatia neotericului Catullus se pot gasi apropieri cu creatia lui Lucretius, mai ales în poemul care prezinta nunta dintre Peleu si Tetis, unde se observa chiar expresii preluate din „De rerum natura”.

În poemele erotice apare figura iubitei, Lesbia. Putem vorbi de un regim amplu de trairi, extaz, agonie, gelozie, dezamagire, optimism, pesimism etc.

Asadar, Lesbia, care avea o mare influenta asupra poeziei neotericilor, îl inspira pe Catullus în creatia sa,

Poemele harazite Lesbiei însumeaza 250 de versuri, dintr-un ansamblu de peste 2000 de stihuri. De fapt, cum demonstreaza si pseudonimul acordat iubitei poetului, Catullus situeaza poemele sale erotice sub semnul unei referinte culturale, în speta la Safo, poeta insulei Lesbos. Primul poem scris sub influenta Lesbiei, poemul seducerii (cum l-a numit Pierre Grimal), este o traducere fidela a unui poem scris de Safo - „Mi se pare deopotriva unui zeu cel care, daca este îngaduit, poate sa întreaca zeitatile, cel care sezând în fata ta te priveste si te asculta fara încetare" (51, v. 1-4). Totusi, Catullus intervine în strofa din final, renuntând la traducere si îsi exprima simtirile generate de o dragoste care, chiar lui însusi i se pare insolita si, oarecum, bizara.

Dupa ce cânta în versuri frivole vrabiuta Lesbiei, vrabiuta a carei moarte apoi o deplora „jeliti, o Venere si Cupidoni", (Lugete, o Veneres Cupidinesque), adresându-se direct pasarii - („o, nenorocire! o sarmana vrabie!", poetul îsi exprima satisfactia fata de cucerirea Lesbiei, pasiunea sa arzatoare, care sfideaza normele romane de viata ale traditionalistilor, într-un poem celebru: „sa traim, Lesbia mea, si sa ne iubim: sa pretuim toate murmurele batrânilor, prea severe, cât face un singur banut. Soarele poate sa se stinga si sa renasca, pentru noi, când se stinge odata scurta lumina a vietii, trebuie sa dormim o singura noapte vesnica. Da-mi o mie de sarutari, apoi o suta, apoi alte mii, apoi o a doua suta, apoi înca alte mii, apoi sute. Când vom fi facut multe mii, le vom învalmasi, ca sa nu le mai stim socoteala, ca nici un rau sa nu poata sa ne deoache, când va sti câte sarutari au fost”.

Ulterior, când Lesbia a devenit vaduva si si-a luat un alt amant si parea ca s-a plitisit de Catullus, încep în creatia acestuia din urma sa apara invectivele împotriva iubitei. Îi ureaza Lesbiei sa strânga în brate trei sute de ibovnici si fara a iubi cu adevarat pe vreunul dintre ei. În aceste poeme Catullus se distanteaza de orice model si vehiculeaza tonul unei poezii personale.

Este ciudat ca nu descrie aproape deloc fizicul Lesbiei – probabil o dragoste atât de mare pentru o femeie cu zece ani mai învârsta nu putea fi inspirata decât de un fizic deosebit. Desi mai apar si alte pasiubi trecatoare, Lesbia ramâne centrul de greutate, influenteaza cea mai mare parte a creatiei marelui poet.

 

Top download la Latina

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Limba latina liceu 2230 18.24 KB
Marcus Tullius Cicero 2 liceu 1272 19.89 KB
Publius Ovidius Naso liceu 1256 20.12 KB
Caius Valerius Catullus liceu 1187 19.55 KB
Despre opera lui Caesar gimnaziu 1112 17.98 KB
Cicero-de amicitia liceu 1107 19.27 KB
Sallustius reprezentant al istoriografiei latine gimnaziu 1082 41.05 KB
Catullus gimnaziu 955 18.82 KB
Infernul la Vergilius gimnaziu 932 19.8 KB
Lucius Annaeus Seneca liceu 926 20.6 KB