Citate celebre ale imparatilor romani

  • Marime: 20.64 KB
  • Pentru: gimnaziu
  • Afisari: 2768
  • Download: 464
 

Citate celebre ale imparatilor romani

Alea iacta est (lat.”zarurile au fost aruncate”)

Aceste cuvinte au fost rostite de catre Cezar (anul 49 î.Chr.)in momentul in care a traversat Rubiconul ,dupa o lunga ezitare . Astfel Cezar si-a riscat viata , caci o lege speciala a Senatului roman interzicea trecerea cu trupe a Rubiconului ( râul de hotar între Italia si Galia cisalpina ) , spre a se evita astfel incursiunile armate împotriva Italiei , pregatite de comandanti ambitiosi la granita de nord a tarii .

Cuvintele ,, Alea iacta est ,, , ca si expresia ,, A trece Rubiconul ,, au deci întelesul : ,, soarta va decide ! ,, si sunt folosite când , dupa ce ai sovait mult , iei o hotarâre importanta .

Banul n-are miros - Împaratul Vespasian ( 69-79 d.Chr. ) , gasind visteria goala , dupa domnia lui Nero si a urmasilor acestora , nu s-a dat în laturi de la nici un mijloc pentru a strânge bani . Printre taxele care le-a pus , a fost si una asupra closetelor publice .

Într-o zi , fiul sau Titus ( viitorul împarat ) i-a spus ca poporul râde si bârfeste fiindca se scot bani dintr-o asemenea sursa . Vespasian ia pus o moneda sub nas spunându-i : ,, Non olet ,, , adica : ,, uite , banul nu are miros ,,

Decet imperatorem stantem mori ( lat. ,, Un Împarat trebuie sa moara în picioare )-maxima creata chiar de acelasi împarat Vespasian care a trait acum aproape doua milenii. Ajuns la vârsta de 69 de ani ,el continua sa se ocupe de treburile imparatiei . Si chiar în ziua mortii , coborând cu o ultima sfortare din patul de suferinta, se ridica în picioare spre „a sta la datorie”. Decet imperatorem stantem mori au fost cele din urma cuvinte ale sale. Largindu-si zona de aplicatie ,ele sunt folosite la adresa acelora care (fara sa fie împarati !) au înteles ca, sfidând moartea, sa ramâna la post si sa-si îndeplineasca misiunea pâna-n ultima clipa.

Diem perdidi (lat. ”Am pierdut o zi” )-Sunt cuvintele cu care obisnuia sa-si încheie ziua împaratul roman Titus(79-81 d.Chr.),când constata ca n-a realizat nici o actiune folositoare. Faptul ni-l relateaza istoricul Suetoniu în Viata lui Titus, împaratul care avea ambitia sa devina „filantropul universului”. Într-o seara ,la masa , amintindu-si ca în ziua aceea nu facuse nici un bine nimanui, a exclamat cuvintele:

„Amici , diem perdidi” , care de atunci a devenit deviza lui Titus.

Ex malis eligere minima (lat.” Dintre rele, a alege pe cel mai mic”)-Cicero ,în lucrarea sa despre datoriile morale: De officiis.

Fortuna caeca est (lat. ”Norocul este orb” )-În De amicitia ( despre prietenie) Cicero, în dialogul sau cu consulul roman Laelius ,relateaza ca acesta spunea ginerilor sai Scaevola si Fanius :”Norocul nu numai ca e orb ,dar orbeste adesea pe multi dintre cei care sunt mângâiati de el…Nu este rar sa vezi oameni pe care i-ai cunoscut cu moravuri simple si usoare ,ca se schimba de îndata ce pun mâna pe onoruri, bogatii, putere ,dispretuind vechi prieteni si facându-si altii noi.”

Nihil agere delectat (lat. „E o încântare sa nu faci nimic”)- Cicero, în De oratore. Veche locutiune latina adresata lenesilor; a fost înlocuita de expresia italiana moderna : Dolce farniente.

Non omnibus dormio! (lat. „Nu dorm pentru toti”)-Expresie consemnata de Cicero în scrisorile sale Ad familiares .Are la baza o amuzanta istorioara antica un cetatean din Roma ,neputând suporta vizitele se prefacea ca doarme când îi soseau musafiri. Într-o zi ,zarind pe sub gene cum sclavul sau se înfrupta pe ascuns din vinul casei ,îi spuse: Non omnibus dormio!

Vorba a ramas si poate fi utilizata în acelasi sens: mai închid eu ochii ,dar nu chiar pentru toata lumea!

 

Top download la Latina

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Limba latina liceu 2230 18.24 KB
Marcus Tullius Cicero 2 liceu 1272 19.89 KB
Publius Ovidius Naso liceu 1256 20.12 KB
Caius Valerius Catullus liceu 1187 19.55 KB
Despre opera lui Caesar gimnaziu 1112 17.98 KB
Cicero-de amicitia liceu 1107 19.27 KB
Sallustius reprezentant al istoriografiei latine gimnaziu 1082 41.05 KB
Catullus gimnaziu 955 18.82 KB
Infernul la Vergilius gimnaziu 932 19.8 KB
Lucius Annaeus Seneca liceu 926 20.6 KB