Cocosatul de la Notre-Dame

  • Marime: 19.96 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 2087
  • Download: 131
 

Cocosatul de la Notre-Dame

Victor Hugo ne povesteste despre un cocosat ce a fost adoptat de arhiepiscopul bisericii Notre-Dame. El se numea Quasimodo si devenise clopotar la biserica Notre-Dame.

Fiind considerat monstru, oamenii il urau precum si el pe ei. Acesta era surd, choir si schiop. Intr-o zi, la Paris, pe data de 6 ianuarie 1482, fiul cel mare al lui Ludovic al XI-lea, regale s-a casatorit cu margarita de Flandra si dupa cateva zile toata populatia era in miscare fiind trei locuri unde acestia putura sarbatori: in Piata Parlamentului, Palatul Justitiei si capela Braque.

Se hotari astfel sa mearga si cocosatul Quasimodo la palatal Justitiei pentru a vedea reprezentarea unei piese biblice autorul acesteia fiind Pierre Gringoire.

Din pacate pentru el, piesa a fost un esec, si in locul acesteia cocosatul distra oamenii cu fata si cu cocoasa lui. Astfel Gringoire nu primi nici un ban, neavand un loc unde sa doarma si fara mancare.

Si merse el ce merse ajungand la Piata Grevei. Acolo, o boemina foarte frumoasa dansa cu capra sa distrand oamenii. Dupa terminarea programului, ea lua capra si porni spre locuinta sa. Gringoire, neavand ce face, o urmari. dar ceva ciudat se intampla. Cand Pierre merse mai in spate pentru ca boemina san u il vada, auzi strigatul ei si vazu cum Quasimodo voia sa o rapeasca neputand face nimic.

Din fericire un grup de soldati condusi de Phoebus auzira galagie si o salva pe mica fata, aceasta disparand. Pierre Gringoire pierzand-o din vedere, se plimba prin toate partile.

Deodata, un schiop, un orb si multi oameni cu probleme il inconjura si il duse la rege. acestia se dovedira a fi haimanale, iar autorul piesei calc ape proprietatea acestora.

Gringoire fu condamnat de rege la spanzuratoare, dar printr-o minune apoi salvat de mica boemina pe nume Esmeralda luandu-l de sot.

Aceasta nu-l iubea si il luase de ot pentru a-l salva. Esmeralda avea pealtcineva la inima; pe Phoebus.

Pe cand ziua dansa cu capra sa la Piata Grevei cineva o privea cu ura. Acesta era arhiepiscopul Claude Frolle. El o privea asa deoarece a ajuns sa o iubeasca, iar pentru arhiepiscop era interzis.

Dar mai era cineva ce se indragostise de Esmeralda; Quasimodo, cel ce voia sa o rapeasca. Din pacate, micuta boemiana nu simtea nimic pentru cei doi, dar il iubea nespus pe Phoebus.

Intr-o seara cei doi isi dadura intalnire la o cabanuta arhiepiscopul urmarindu-i. Pe cand ei isi declarau dragostea, Claude Frolle il impusca pe Phoebus, Esmeralda lesinand.

 

Top download la Romana

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Enigma Otiliei - rezumat liceu 11471 20.83 KB
Gramatica limbii romane liceu 9426 29.38 KB
Morometii - rezumat liceu 8715 21.04 KB
O noapte furtunoasa liceu 7182 20.42 KB
La tiganci - rezumat liceu 7028 20.2 KB
Caracterizarea lui Harap Alb liceu 6331 21.81 KB
Alexandru Lapusneanu - caracterizare liceu 6242 21.54 KB
Floare albastra - Pe langa plopii fara sot - paralela liceu 4245 24.23 KB
Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi - analiza liceu 3918 23.04 KB
Mesterul Manole - caracterizare liceu 3494 19.48 KB