De rerum natura-Lucretius

  • Marime: 18.66 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 6158
  • Download: 856
 

De rerum natura-Lucretius

Nascut, probabil, în primul deceniu al secolului I a.Chr, la Roma, Lucretius, adept al epicureismului, scrie o opera didactica de o reala valoare, opera care reprezinta, poate, o cotitura în viata culturala a acelei vremi.

„De rerum natura” apare într-o perioada când se astepta o creatie care sa dezbata problemele lumii si ale omului, într-un limbaj expresiv si usor de înteles.

Epopeea, alcatuita din sase carti, scrise în hexametrul dactilic, cânta un erou (precum Homer si Vergilius) care depasise masura umana, si anume, pe Epicur, care înfruntase superstitiile. Asadar, Lucretius are ca scop, prin opera sa, printre altele, îndepartarea superstitiilor – singurul tel al omului trebuie sa fie placerea, care poate fi vazuta ca o viata fara tulburari.

În conceptia lui Lucretius, la baza lumii stau atomii, prin comasarea carora, iau nastere toate lucrurile; este, deci, o viziune rationala asupra lumii.

Primele doua carti schiteaza bazele universului, unde atomii sunt eterni si infiniti ca numar, cazând în vid, iar când se ciocnesc, dau nastere lucrurilor. Deci, nici un lucru nu provine din nimic, ca urmare a creatiei divine, astfel, nimic nu se întoarce în etern, totul se transforma.

În cartea a treia, Lucretius încorporeaza demonstratia ideii ca sufletul este muritor. Sufletul este material, format din atomi grupati în patru elemente: suflu, caldura, aer si fluid, care genereaza gândirea, iar sufletul nu poate exista fara corp. Deci, moartea este un sfârsit total pentru orice fiinta. Scopul acestei demonstratii este ca omului sa nu-i mai fie frica de moarte, de pedeapsa zeilor etc.

Cea de-a patra carte trateaza gnoseologia epicureica, trateaza modul în care simturile reflecta realitatea. El vorbeste despre felul cum imaginea lucrurilor patrund prin ochi si misca atomii care asigura gândirea, dar aceasta imagine este de multe ori deformata, deoarece între lucruri si ochi pot interveni obstacole care provoaca iluzii.

Ultimele doua carti trateaza felul în care s-a format lumea noastra, care este una dintre cele realizate de atomi în eterna lor existenta. Aceasta lume este o sfera închisa, în exteriorul careia sunt alte lumi, populate de zei, care sunt tot materiali, desi nemuritori. El realizeaza un fel de istorie a lumii noastre, prezentând formarea cerului si a Pamântului, a primelor fiinte rudimentare, fiinte care se transforma sau dispar – un fel de teorie evolutionista. În cartea a sasea se revine la fizica si sunt explicate anumite fenomene ale naturii. Cartea se încheie cu descrierea ciumei din Athena de la începutul razboiului peloponeziac – Lucretius se inspira aici din Tucidide.

Daca ar fi reusit sa-si desavârseasca opera, ne-ar fi fost prezentata si viata fericita a zeilor, pe care daduse impresia de mai multe ori de-a lungul cartilor, ca o va expune.

„Omul este regele naturii lucretiene si numai în folosul sau, pentru luminarea si fericirea sa, poetul dezvaluie mecanica universala. Nu natura pentru natura, ci natura pentru combaterea ignorantei articuleaza discursul poetic întreprins de Lucretiu” (Eugen Cizek).

 

Top download la Latina

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Limba latina liceu 2230 18.24 KB
Marcus Tullius Cicero 2 liceu 1272 19.89 KB
Publius Ovidius Naso liceu 1256 20.12 KB
Caius Valerius Catullus liceu 1187 19.55 KB
Despre opera lui Caesar gimnaziu 1112 17.98 KB
Cicero-de amicitia liceu 1107 19.27 KB
Sallustius reprezentant al istoriografiei latine gimnaziu 1082 41.05 KB
Catullus gimnaziu 955 18.82 KB
Infernul la Vergilius gimnaziu 932 19.8 KB
Lucius Annaeus Seneca liceu 926 20.6 KB