Despre opera lui Caesar

  • Marime: 17.98 KB
  • Pentru: gimnaziu
  • Afisari: 4492
  • Download: 1112
 

Despre opera lui Caesar

Alaturi de Cicero si Salustius, Caius Iulius Caesar se numara printre întemeietorii prozei clasice latine.

Spiritualitatea clasica greaca si latina se caracterizeaza prin rationalitate, masura, echilibru si armonie. Orice spirit de factura clasica se fereste sa adopte pozitii extreme, mentinându-se pe o linie de mijloc.

Inteligenta vie si plurivalenta, dublata de o memorie prodigioasa, o mare putere de munca si o mare vointa caracterizeaza personalitatea lui Caius Iulius Caesar. Caesar nu este numai un general si un om politic de geniu, dar si un om de cultura, un intelectual cu talent de orator si de scriitor. Discursurile sale, prin eleganta si claritatea argumentatiei si puritatea limbii, inaugureaza o directie noua în literatura latina.

Scrierile sale cele mai importante sunt „Comentarii de bello Gallico” si „Comentarii de bello civili”.

„De bello Gallico” este o lucrare alcatuita din opt parti, dar numai sapte dintre acestea pot fi atribuite cu certitudine lui Caesar. A opta carte a fost scrisa de catre Aulus Hirtius.

„De bello Gallico” este un jurnal de campanie, servind atât ca sursa pentru cunoasterea epocii, cât si ca marturie de limba latina literara, clasica si eleganta. În aceasta lucrare, Caesar consemneaza informatii esentiale despre gali, germani si britani, despre organizarea tactica a armatei romane, despre framântarile sociale si politice de la Roma sfârsitului de republica.

Sub aspect psihologic, galii se caracterizeaza printr-o anumita versabilitate (trec cu usurinta de la o dispozitie la alta opusa ei). Caesar identifica o mare asemanare între zeitatile galilor si cele romane. Acest mod de identificare a similitudinilor poarta numele de „interpretatio Romana”. Caesar surprinde, de asemenea, structura sociala galica, în care predomina druizii si cavalerii. Reiese din prezentarea lui Caesar tenacitatea cu care galii s-au opus cuceririlor romane.

Spre deosebire de gali, care au zeitati antropomorfe, germanii divinizeaza fortele naturii, le adora pe acestea ca pe niste divinitati, adora elemente ale cosmosului pe care le percep senzorial – „Deorum numero ducunt solos eos quos cernunt: Sole met Luna met Vulcanum” (Considera în rândul zeilor numai pe aceia pe care îi vad: Soarele, Luna si Focul.).

Din punct de vedere al dezvoltarii sociale, germanii se gasesc în faza numita „democratia militara”, de aceea ei constituie un nucleu de agresiune pentru toate populatiile din jurul lor. Din punct de vedere social, înca nu au trecut la proprietatea privata. Fiind un asemenea focar de agresiune, se asteapta si ei, la rândul lor, la acte agresive din partea vecinilor, de aceea, nu le place sa aiba vecini.

 

Top download la Latina

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Limba latina liceu 2230 18.24 KB
Marcus Tullius Cicero 2 liceu 1272 19.89 KB
Publius Ovidius Naso liceu 1256 20.12 KB
Caius Valerius Catullus liceu 1187 19.55 KB
Despre opera lui Caesar gimnaziu 1112 17.98 KB
Cicero-de amicitia liceu 1107 19.27 KB
Sallustius reprezentant al istoriografiei latine gimnaziu 1082 41.05 KB
Catullus gimnaziu 955 18.82 KB
Infernul la Vergilius gimnaziu 932 19.8 KB
Lucius Annaeus Seneca liceu 926 20.6 KB