Ecologia turistica in zona Muntilor Apuseni

  • Marime: 25.51 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 4916
  • Download: 407
 

Ecologia turistica in zona Muntilor Apuseni

Dezvoltarea turismului pe baze ecologice in armonie cu mediul pentru refacerea, protectia si conservarea potentialului turistic si respectiv combaterea poluarii din orice sursa este cuprinsa in strategia de dezvoltare a turismului.

Una din activitatile de mare anvergura o reprezinta crearea de noi parcuri si rezervatii ale biosferei, indeosebi in zonele de mare activitate turistica, cum ar fi zonele: Valea Muresului, Maramures, precum si zonele din cadrul lantului Carpatic.

Dintre zonele montane, interes turistic si ecologic in acelasi timp prezinta si Muntii Apuseni, care sunt delimitati intre Valea Muresului la S si Valea Somesului si a Barcaului la N, asadar acesti munti apar ca un bloc montan unitar.

Pozitia lor insulara este accentuata si de prezenta de jur imprejur a unor bazine de acumulare sedimentara: depresiunile submontane ale Translvaniei la est si patrunderile campiei sub forma golfurilor depresionare printre Dealurile de Vest.

In N-V-ul acestor munti se afla jugul intracarpatic ce reprezinta vechea punte de legatura a Muntilor Apuseni cu Carpatii Orientali.

Aceasta zona a Apusenilor a suferit unele dezechilibre ecologice majore fiind supusa miscarilor si ulterior scufundarilor, ramanand astfel doua aliniamente de spinari muntoase si maguri care inchid o serie de depresiuni.

Astfel, la vest sunt maguri, spinari de roci dure mai joase (Magura simleu, Dealu Codru), iar la est puntea este alcatuita din Muntii Meses, Dealu Prisnel, Dealu Mare, Dealu Preluca, Culmea Brezei ce depaseste pe alocuri 800m, formate din sisturi cristaline si calcaroase, inconjurate de dealuri, alcatuite din formatiuni sedimentare necutate si depresiuni (Depresiunea simleu, Dealurile Salajului sau Silvaniei, Depresiunea Baia Mare).

Din punct de vedere al genezei, acesti munti s-au inaltat ca intreg arcul carpatic romanesc in cea mai noua orogeneza – orogeneza alpina.

 

Top download la Ecologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Poluarea mediului inconjurator liceu 19737 98.24 KB
Poluarea apei gimnaziu 6983 21.27 KB
Impactul depozitelor de deseuri industriale si urbane asupra mediului facultate 5192 19.21 KB
Protectia mediului natural liceu 4766 53.25 KB
Poluarea solului liceu 4512 44.86 KB
Poluarea aerului liceu 4286 289.42 KB
Protectia mediului 2 liceu 2183 26.75 KB
Poluarea atmosferei liceu 2085 22.51 KB
Poluarea-un dusman al Terrei gimnaziu 1839 20.12 KB
Poluarea Solului-atestat liceu 1518 76.46 KB