Folclorul romanesc

  • Marime: 20.08 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 5474
  • Download: 489
 

Folclorul romanesc

Folclorul romanesc, ca expresie artistică a conştiinţei colective a românilor, este cel mai mare tezaur de obiceiuri, credinţe, legende şi sentimente păstrate din negura timpurilor până astăzi. Literatura populară poate fi ritualizată (colinde, oraţii de nuntă, descântece) şi neritualizată (doine, cântece, basme, balade, snoave, legende).

Creaţia populară lirică în versuri care, însoţită de melodie, exprimă gama cea mai largă de sentimente (de dor, de jale, de dragoste, de înstrăinare) se numeşte doină.

Poezia „Măi bădiţă, floare dulce” a fost inclusă de Lucian Blaga în „Antologie de poezie populară”. Observăm că poezia nu are autor cunoscut, fiind o creaţie anonimă, opera unui om genial din popor la care au contribuit însă toţi cei care au transmis-o mai departe prin viu grai (caracter oral şi colectiv). Opera culeasă şi publicată de L. Blaga este una dintre variantele acestei creaţii, lucru care se explică prin faptul că a circulat pe cale orală mult timp, fiind însoţită de acompaniament muzical (caracter sincretic). Specific operelor populare este şi faptul că titlul „Măi bădiţă, floare dulce” a fost dat după primul vers al creaţiei care, de asemenea, nu este împărţită în strofe.

Alte mărturii care demonstrează că aceasta este o operă populară sunt: folosirea ritmului trohaic, a rimei împerecheate şi a monorimei, a versurilor scurte (8 silabe), a unor mijloace de expresie artistică caracteristice (diminutive, epitete, limbaj simplu, enumeraţii şi repetiţii).

„Măi bădiţă, floare dulce” este un monolog liric al unei fete îndrăgostite care se adresează direct iubitului. Prezenţa eului liric este marcată prin folosirea verbelor la persoana I singular („aş găsi”, „aş smulge”, „aş duce”, „aş răsădi”). Pronumele personal la persoana a II-a în acuzativ, ca şi substantivul în vocativ „bădiţă”, se referă la cel către care se îndreaptă sentimentul de iubire al eului liric. Specific populară este folosirea interjecţiei de adresare „măi” care, împreună cu epitetul „floare dulce”, sugerează apropierea sufletească, dragostea.

Poezia conţine o enumeraţie extinsă a operaţiilor prin care grâul devina făină şi apoi colaci. Aceasta este făcută prin folosirea verbelor la modul condiţional-optativ, timpul prezent, şi exprimă dorinţa de a avea cât mai aproape fiinţa iubită, dorintă care întâmpină piedici (acţiunea exprimată de condiţional-optativ nu este una reală).

Creatorul popular anonim a reuşit să exprime foarte plastic sentimentul de dragoste mistuitoare prin această succesiune de operaţii specifice universului rural care constituie o alegorie. Elementel care dezvăluie prezenţa alegoriei sunt epitetele „cu drag” şi „cu drag” care sugerează grija deosebită şi importanţa acestui adevărat ritual al dragostei.

Specificul popular, culoarea etnografică sunt date şi de folosirea regionalismelor: „îmblăti”, „jele”, „stog”. Folosirea conjuncţiei „şi” la începutul celor mai multe versuri are rol de intensificare a sentimentelor, prezentate progresiv până la sfârşit, unde epitetul „inimii mele” şi cuvântul „jele” dau adevărata măsură a dragostei însoţite de tristeţe care ar dori să se împlinească prin căsătorie (simbolul inelului). Această operă lirică din care răzbat delicateţea, puritatea şi gingăşia sufletească a fetei exprimă un puternic sentiment de dragoste şi dor. Astfel, prin intensitatea sentimentului exprimat direct, „Măi bădiţă, floare dulce” este o doină populară de dragoste.

Fiind doină, „Măi bădiţă, floare dulce” este expresia poetică a stărilor sufleteşti ale celui singuratic; sentimentele exprimate sunt strict personale şi comunică ceva despre lumea interioară a eului liric. Această doină este o poezie descriptivă, al cărei cadru nelipsit este natura, în care omul se integrează armonios.

 

Top download la Romana

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Enigma Otiliei - rezumat liceu 11471 20.83 KB
Gramatica limbii romane liceu 9426 29.38 KB
Morometii - rezumat liceu 8715 21.04 KB
O noapte furtunoasa liceu 7182 20.42 KB
La tiganci - rezumat liceu 7028 20.2 KB
Caracterizarea lui Harap Alb liceu 6331 21.81 KB
Alexandru Lapusneanu - caracterizare liceu 6242 21.54 KB
Floare albastra - Pe langa plopii fara sot - paralela liceu 4245 24.23 KB
Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi - analiza liceu 3918 23.04 KB
Mesterul Manole - caracterizare liceu 3494 19.48 KB