Gandirea

  • Marime: 31.33 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 2600
  • Download: 248
 

Gandirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gandire, memorie imaginatie, atentie, limbaj),sistem ce se constituie si functioneaza la nivel uman, depasind experienta senzoriala, dar bazandu-se pe ea, uzand de proprietati specifice ale creierului uman si realizandu-se numai prin modelare culturala si integrare socioculturala.

Prin interpretarea gandirii ca aflandu-se intr-o continua desfasurare, dezvoltare si schimbare, practic intr-o continua nastere, se depaseste si contradictia dintre dat si dobandit. Convertirea si finalizarea procesului in produs si transformarea produsului in premisa a unui nou proces, constituie calea dinamicii si evolutiei gandirii.

Gandirea incheie un ciclu al cunoasterii si deschide un altul, circuitul interactiunii cognitive dintre individ si lume, fiind practic infinit.

Inconsecventa terminologica si insuficienta delimitarilor conceptuale par a fi mai prezente in studiul gandirii decat in cel al altor mecanisme psihice.

Termenul de gandire se foloseste inca din anii 20,30 si chiar mult dupa aceea, fiind preferat de psihologi pentru denumirea proceselor superioare de cunoastere.

Concomitent cu termenul de gandire incepe sa fie din ce in ce mai folosit termenul de inteligenta, uneori alaturi de cel de gandire, alteori in locul lui.

Pierre Oleron, nemultumit de faptul ca termenul de gandire are unele conotatii subiective il inlocuieste cu cel de ,,activitati intelectuale,, din perspectiva psihologiei comportamentului.

Psihologia cognitiva evita si ea ,de regula, termenul de gandire, inlocuindu-l cu alti termeni cum ar fi: ,,caracterizare”, ,,reprezentare mintala a categoriilor”,

,,organizarea cunoasterii”, ,,sistem expert”.

Paul Popescu- Neveanu(1990),reactivand notiunea de intelect, introduce gandirea in ea pe care o considera ca fiind trasatura distinctiva, cea mai importanta a psihicului uman, definitorie pentru om ca subiect al cunoasterii logice, rationale.

Nimeni nu poate nega relatia de interdependenta dintre gandire si inteligenta, dar nici nu trebuie sa se ajunga la identificarea lor. Inteligenta se

foloseste de gandire, dar nu se reduce la ea; gandirea se intersecteaza cu inteligenta dar nu se confunda cu ea, chiar daca in determinarea nivelului de inteligenta ne servim de unele informatii din psihologia gandirii(forma, tipuri, niveluri de gandire), distinctia dintre ele trebuie pastrata.

 

Top download la Psihologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Jocul-modalitate de invatare si educare liceu 3142 31.34 KB
Comunicarea nonverbala liceu 3010 24.48 KB
Comunicarea liceu 2800 23.18 KB
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal facultate 2241 110.64 KB
Familia si factorii de ordin familial care pot determina inadaptare scolara,esec si devianta comport facultate 2234 33.6 KB
Comunicarea in institutiile publice liceu 1540 29.59 KB
Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa) facultate 1454 95.96 KB
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 1297 30.84 KB
Comunicarea in cadrul grupului gimnaziu 1265 42.14 KB
Comunicare si conflict liceu 1236 20.32 KB