Glucidele

  • Marime: 33.68 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 13549
  • Download: 2699
 

Glucidele

Glucidele, numite si zaharuri, sunt o clasa importanta de substante naturale care se intalnesc in toate organismele vii. Cu exceptia unor derivati azotati, glucidele sunt substante ternare, formate din C, H, si O. Ele raspund formulei brute Cn(H2O)n sau (CH2O)n, din care cauza au primit si denumirea de hidrati de carbon.

Glucidele se impart in doua clase: oze si ozide, dupa caracterul de a se hidroliza.

Ozele, sau monozaharidele, sau zaharurile simple, contin o singura unitate carbonilica (sunt deci nehidroxidabile). Dupa natura gruparii carbonil din molecula, se impart in aldoze si cetoze, iar dupa numarul atomilor de carbon se impart in trioze, pentoze, hexoze, heptoze, octoze.

Ozidele sunt glucide care pot fi hidrolizate sub actiunea enzimelor sau a acizilor diluati, cu formarea de monozaharide. Glucidele din clasa ozidelor se pot imparti in doua clase holozide si heterozide.

Holozidele rezulta din condensarea a doua sau mai multe monozaharide. Dupa numarul moleculelor de monozaharide se pot clasifica in oligozaharide (oligozide) – care contin 2-4 moleculede monozaharide identice sau diferite intre ele, legate covalent, si polizaharide – care contin un numar mare de unitati monozaharidice (de ordinul sutelor sau miilor), pe care le pot elibera prin hidroliza.

Heterozidele sunt formate din monozaharide si componente neglucidice numite aglicon.

Monozaharidele sunt substante cu functiuni mixte, ce contin in molecula o grupare carbonil si mai multe grupari hidroxilice.

In functie de natura gruparii carbonilice – aldehidica (H – C = O) sau cetonica

(> C = O), monozaharidele se impart in aldoze si cetoze.

Monozaharidele se pot obtine in natura prin biosinteze, in timpul procesului de fotosinteza si prin chimiosinteza.

In industrie si in laboratore se pot obtine prin hidroliza oligozaharidelor si polizaharidelor. De asemenea se pot obtine prin extractie, din unele materii prime, cum ar fi glucoza – care se poate extrage din struguri, sau fructoza din mierea de albine.

Proprietati fizice ale monozaharidelor:

Monozaharidele sunt substante solide, cristaline, inodore, solubile in solventi polari datorita numarului mare de grupari OH din molecula; greu solubile in alcool, insolubile in solventi organici ca eter etilic, cloroform, eter de petrol. Au gust dulce, iar prin incalzire se topesc si se caramelizeaza. Solutiile monozaharidelor sunt incolore, prezinta activitate optica si proaspat preparate prezinta fenomenul de mutarotatie.

Proprietati chimice ale monozaharidelor:

Prezenta gruparilor functionale >C = O , - CHO si - OH in molecula monozaharidelor le confera o reactivitate chimica deosebita, exprimata in multitudinea de reactii pe care o prezinta.

Din D-glucoza, prin reducere cu hidrogen, in prezenta amalgamului de sodiu, se obtine D-sorbitol.

In organism, reactia este catalizata de enzimele NADH sau NADPH.

In cazul diabetului zaharat se formeaza mari cantitati de sorbitol, prin excelenta in retina, ceea ce contribuie la instalarea retinopatiei diabetice.

Alaturi de polialcoolii aciclici, in organismul animal si vegetal se intalnesc si polialcooli ciclici, cum sunt inozitolul si quercitolul. Foarte important din punct de vedere biologic este un izomer al inozitolului si anume izomerul optic inactiv numit mezoinozitol care este un factor de crestere pentru microorganisme si o vitamina pentru organismele superioare.

Esterul hexafosforic al inozitolului se numeste acid fitic, iar sarea de calciu si magneziu a acidului fitic este fitina si se gaseste in special in materialul celular de sustinere din tesuturile plantelor. De asemenea fitina formeaza o rezerva de acid fosforic a semintei, pe care o pune in libertate sub actiunea enzimei fitaza.

Hexozele sunt monozaharidele cele mai raspandite in natura si cele mai bine studiate din punct de vedere biochimic. Unele (glucoza, fructoza) se gasesc in stare libera, altele (manoza, galactoza) intra in alcatuirea unor polizaharide si a unor glicozizi sau apar ca produsi de hidroliza ai acestora. Hexozele se formeaza in plante si sunt substante de baza pentru sinteza altor zaharuri si compusi derivati. In natura se intalnesc trei aldohexoze (glucoza, manoza, galactoza) si doua cetohexoze (fructoza, sorboza).

Glucoza a fost extrasa pentru prima data din struguri, de aceea se mai numeste si zahar de struguri. In struguri, glucoza se gaseste in amestec cu fructoza, cu un continut de aproximativ 200g/I must.

Glucoza se gaseste in ierburi, in raport de aproximativ 1:1 cu fructoza, avand o concentratie de 1-3%.

Glucoza este cel mai important monozaharid pentru biochimia celulei. Este sintetizata in plante din CO2 si H2O, in procesul de fotosinteza. Glucoza este cel mai important si mai raspandit monozaharid din regnul vegetal si animal. Se gaseste atat in stare libera (in fructe dulci, flori, miere, sange, in toate organele plantelor) cat si sub forma de dizaharide (zaharoza, celobioza, maltoza, lactoza) sau polizaharide (amidon, celuloza, glicogen). In mierea de albine, glucoza se gaseste in amestec cu fructoza, in raport de 1:1.

Glucoza si fructoza sunt principalele monozaharide care formeaza in plante “zaharul liber reducator”. Aceste doua monozaharide impreuna cu zaharoza formeaza “zaharul total liber”. Acest zahar are un rol insemnat in conservarea produselor vegetale, a ierburilor si a legumelor. Zaharul total liber fermenteaza cu usurinta si stimuleaza dezvoltarea microorganismelor, care produc fermentatia lactica.

Zaharul total liber se extrage cu usurinta din produsele vegetale, cu alcool etilic 80%, separandu-se astfel de glucidele neconstitutive (amidon, fructozani), precum si de cele cu rol constitutiv (celuloza, hemiceluloza).

Glucoza este o substanta alba, cristalina, solubila in apa, greu solubila in alcool si insolubila in eter, cloroform si alti solventi organici. Este optic dextrogira si prezinta fenomenul de mutarotatie. Este mai putin dulce decat fructoza. Izomerii sunt mai dulci decat izomerii . Din solutie apoasa glucoza cristalizeaza sub forma ?, iar din solutia solventilor organici (piridina, alcooli) sub forma .

Glucoza se obtine in cantitati mari prin hidroliza acida sau enzimatica a amidonului de cartofi sau porumb. Are numeroase utilizari in industria alimentara, medicina, fermenteaza usor sub actiunea drojdiilor si a altor microorganisme. Este usor metabolizata de organism, fiind un compus energetic important, indispensabil vietii.

Fructoza se gaseste in diferiti compusi, de obicei, sub forma furanozica, iar in stare libera apare sub forma piranozica. In mediu alcalin, fructoza reactioneaza sub forma carbonilica, iar in mediu acid si neutru sub forma semiacetatica. Fructoza este cel mai dulce monozaharid. In organism se transforma greu in glucoza.

 

Top download la Biologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Genetica umana liceu 2778 880.33 KB
Glucidele liceu 2699 33.68 KB
Ecosisteme acvatice si terestre liceu 2429 32.01 KB
Ecosisteme terestre liceu 1919 41.1 KB
Influenta factorilor de mediu asupra organismelor vii liceu 1608 72.27 KB
Plante medicinale liceu 1469 32.14 KB
Microorganisme utile in industria alimentara liceu 1444 22.42 KB
Importanta bacteriilor in viata omului si a planetei liceu 1386 98.46 KB
Diviziunea celulara liceu 1251 22.11 KB
Igiena alimentatiei liceu 906 2.25 MB