Cursuri Online Gratuite!!!Curs PHP pentru toti!!!PHP (PHP: Hypertext Prepocessor), cunoscut în versiunile mai vechi şi sub numele de PHP/FI (Personal Homepage/Form Interpreter), iniţial a fost gândit a fi o simplă aplicaţie CGI pentru interpretarea formularelor definte prin HTML şi procesate de un program scris într-un limbaj Perl, script shell, executat pe server. În cazul interfeţei CGI era necesară permisiunea de a rula programe pe server, ceea ce ducea la lacune în securitate şi în plus la disocierea de documentul HTML a programului care procesa datele.

PHP (în versiunea curentă PHP 4.0) reprezintă un pachet puternic care oferă un limbaj de programare accesibil din cadrul fişierelor HTML, limbaj asemănător cu Perl sau C, plus suport pentru manipularea bazelor de date într-un dialect SQL (dBase, Informix, MySQL, mSQL, Oracle, PostgreSQL, Solid, Sybase, ODBC etc.) şi acces la sisteme hipermedia precum Hyperwave. De asemeni, PHP suportă incărcarea fişierelor de pe calculatorul client: upload (standard propus de E. Nebel şi L. Masinter de la Xerox, descris în RFC 1867) şi oferă suport pentru cookies (mecanism de stocare a datelor în navigatorul client pentru identificarea utilizatorilor, propus de Netscape).

Această aplicaţie este disponibilă gratuit pe Internet, pentru medii Unix şi mai nou pentru medii Windows (inclusiv sursele), integrându-se în popularul sever Apache.

Istoria PHP-ului începe la sfârşitul anului 1994, când Rasmus Lerdorf dezvoltă prima versiune, ca proiect personal. PHP-ul este făcut public în debutul anului 1995 sub denumirea de Personal Home Page Tools, fiind considerat un analizor simplist care interpreta câteva macrouri ce puteau fi incluse în cadrul documentelor HTML, permiţând contorizarea accesului la paginile Web sau accesarea unei carţi de oaspeţi (guestbook). Analizorul a fost rescris la mijlocul aceluiaşi an şi denumit PHP/FI 2.0, unde FI era o alta aplicaţie scrisă de Rasmus Lenford, un interpreter de formulare HTML. A fost adăugat şi suportul pentru bazele de date mSQL şi astfel PHP/FI a început să aibă succes, fiind disponibil gratuit pe Web. Se estimează că la sfârşitul lui 1996 cel puţin 15 mii de site-uri Web utilizau PHP/FI, iar în anul 1997 numărul acestora era de 50 de mii.

Programatorii Zeev Suraski şi Andi Gutmans rescriu analizorul PHP şi noua aplicaţie formează nucleul versiunii PHP 3.0 care include o parte din vechile surse PHP/FI 2.0. Relativ recent, la începutul anului 2000, a fost facută publică versiunea PHP 4.0, utilizând puternicul motor de scriptare Zend şi oferind suport nu numai pentru servrul Apache ci şi pentru alte servere Web. De asemeni, PHP 4.0 oferă posibilitatea accesării documentelor XML via DOM.

Se estimează că numărul site-urilor care folosesc în prezent PHP este de peste un milion. Deja, pe Web, exista o multitudine de aplicaţii şi utilitare concepute în PHP, care se regăsesc grupate şi în aşa-numitul PEAR (PHP Extension and Add-on Repository).Cuprins Cursuri PHPCAP. 1. INITIERE IN PHP

CAP. 2. NOTIUNI DE BAZA ALE LIMBAJULUI

CAP. 3. EXPRESII REGULATE (PERL-COMPATIBLE)

CAP. 4. EXPRESII REGULATE (POSIX EXTENDED)