Istoria logicii polivalente

  • Marime: 17.79 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 2272
  • Download: 290
 

Istoria logicii polivalente

In anul 1943 s-a publicat o lucrare, purtand titlul " Logica Polivalenta". Acest lucru s-a datorat faptului ca, asa cum scria academicianul Gr. C. Moisil ("Revista Fundatiilor") " era singura lucrare de acest fel din literatura universala".

In acelasi an, profesorul Enrico Bompiani, membru al Academiei din Linceni, aflandu-se la Bucuresti, si-a propus sa publice "Logica Polivalenta" in limba italiana, sub auspiciile institutiei din care facea parte, dar acest proiect nu a putut fi dus pana la capat datorita evenimentelor care au urmat imediat in Italia. In anul 1947 planul de traducere era reluat. Traducerea era deja efectuata, dar s-a oprit publicarea ei din doua motive: mai intai, aparusera intre timp o serie de studii de care trebuia neaparat tinut seama in lucrare si in al doilea rand se conturase o perspectiva mai completa si mai comprehensiva despre logica polivalenta si despre logica matematica in general.

Planul unei refaceri a lucrarii, imbogatirii ei cu noile rezultate obtinute in acest domeniu, urmate de concluzii mai cuprinzatoare in perspectiva unor meditatii mai indelungate, a putut fi dus la indeplinire abia acum.

Doua idei au fost directorate in aceasta lucrare: cartea sa prezinte, pe cat se poate, intreg materialul informativ, si prin aceasta sa fie in mod real un instrument de lucru. Putem sa spunem, asadar, ca logica nu este o stiinta oarecare printre celelalte stiinte, ci are un caracter proeminent, caracter pe care logicienii scolastici il subliniau prin denumirea logicii ca "scientia scientiarum, ars artium, doctrina doctrinarum". Acest rol predominant al logicii fata de celelalte stiinte fusese acceptat si de ganditorii greci, si nu fara semnificatie in fruntea operelor lui Aristotel a fost pus, de primul editor, Andronicus din Rhodos, "Organon - ul", adica instrumentul logic.

 

Top download la Logica

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Logica liceu 1918 39.51 KB
Logica modala la Aristotel liceu 592 24.48 KB
Logica umanismului liceu 479 34.37 KB
Paradoxele logice liceu 429 20.36 KB
Istoria logicii polivalente liceu 290 17.79 KB
Logica modala liceu 282 19.03 KB