Leucemii

  • Marime: 18.68 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 1118
  • Download: 315
 

Leucemii

Leucemii – boli tumorale ale sistemului hematopoetic caracterizate prin proliferare blastomatuasa a celulelor sangvine si lezarea maduvei oaselor. Se manifesta prin dereglarea procesului de maturizare si de diferentiere a celulelor sangvine, înmultirea intensa a acestora în toate organele hematopoetice, sporirea numarului de leucocite într-un mm³ de sînge pîna la sute de mii (norma fiind de 6 – 8 mii), aparitia în sînge circulant a formelor nemature de leucocite (mielocite, mieloblasti, limfoblasti s.a).

Meteologia si patogenia leucemiile înca nu sînt complect stabilite. Prezinta interes unele teorii privind etiologia leucemiilor (de pilda, chimica, virotica, genetica, a radiatiei ionizate s.a). Clasificarile moderne a le leucemiei au la baza particularitatile morfologice, citochimice si cariologice ale celulelor sangvine nediferentiate. Leucemiile pot fi acute si cronice, însa durata lor nu pot servi drept criteriu de clasificare.

Leucemiile acute – se caracterizeaza prin stagnarea procesului de maturizare a celulelor sangvine chiar la primul stadiu de dezvoltare al acestora. În sînge apare în numar mare celule sangvine nemature nediferentiate, de exemplu, nieloblasti, limfoblasti, eritroblasti, megacarioblasti, monoblasti s.a. În functie de tipul de celule nemature, a caror proliferare predomina în sistemul hematopoetic, se deosebesc respectiv urmatoarele leucemii acute: mieloblastica, megacarioblastica, limfoblastica, monoblastica, mielomonoblastica s.a.

Toate leucemiile acute încep, de obicei, cu indispozitie si slabiciune generala parent nemotivata, uneori cu sufocare, ameteli; pielea devine palida, apar hemoragii nazale, ganglionii limfatici, ficatul si splina se maresc; în sînge apar leucocite nediferentiate (metaplazie bleastica), scade considerabil numarul de eritrocite mature si de trombocite. Boala progreseaza pe zi ce trece.

Leucemii cronice – se caracterizeaza prin dereglarea partiala a procesului de maturizare si diferentiere a elementelor figurate ale sîngelui, de aceea sîngele contine un numar suficient de celule sangvine mature. Datorita acestui fapt formele cronice ale leucemii evolueaza mai lent si într-o forma mai usoara decît cele acut. În schimb celulele sangvine regenereaza intens si ca uemare numarul de leucocite dintr-un mm³ de sînge atinge valori de sute de mii. Dintre leucemiile cronice sînt fregvente mieloleucoza, limfoleucoza, eritremia s.a.

Mieloleucoza cronica – se manifesta prin aparitia unei tumori a mugurelului neutrofil al tesutului mieloid al maduvei oaselor. În evolutia ei clinica se disting stadiul desfasurat si stadiul terminal. În stadiul desfasurat mdificarile cantitative si cele calitative ale celulelor sîngelui sînt putin pronuntate, de aceea tabloul clinic nu este evident. Acest stadiu poate dura 4 si chiar mai multi ani. În stadiul terminal evolutia bolii devine mai grava: creste temperatura (39ºC), apar dureri în oase, slabiciune pronuntata, procese necrotice în mucoasa tubului digestiv, se mareste splina si ficatul, apare o casexie progresiva, sporeste numarul de leucocite granulare.

Limfoleucoza cronica – reprezinta o tumoare benigna a tesutului limfoid. Se caracterizeaza prin cresterea numarului de limfocite mature si prezenta formelor tinere de limfocite în sîngele periferic, precum si prin marirea ganglionilor limfotici, a splinei si ficatului.

Diagnosticul tuturor formelor de leucemii este posibil numai pe baza unui complex examen e laborator al sîngelui periferic si al maduvei oaselor, efectuat în conditii spitalicesti, mai ales în sectiile hematologice. Bolnavii de leucemie se afla sub o permanenta supraveghere medicala prin dispensarizare. Lor li se ofera gratuit medicamentele necesare. Tratamentul leucemiei se efectuiaza, de obicei în conditii de ambulatoriu.

 

Top download la Medicina - Farmacie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Prezentare de caz clinic facultate 3249 24.57 KB
Ingrijirea bolnavilor cu pneumonii bacteriene facultate 2019 51.91 KB
Boala Parkinson facultate 2000 24.08 KB
Nursing-Studiu Caz Clinic facultate 1839 20.73 KB
Bolile sistemului digestiv liceu 1693 17.92 KB
Ingrijirea bolnavului cu litiaza biliara facultate 1646 68.57 KB
Antibiotice gimnaziu 1572 28.2 KB
Remedii, medicamente, forme farmaceutice facultate 1566 34.33 KB
Virusul gripal liceu 1470 124.89 KB
Propedeutica farmaceutica liceu 1132 31.3 KB