Poluarea mediului

  • Marime: 19.7 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 4091
  • Download: 861
 

Poluarea mediului

Omenirea, in ansamblul ei, este confruntata cu o serie de probleme a caror solutionare cere atentie, gandire si actiuni concentrate, la scara nationala si internationala. Una dintre aceste probleme este poluarea.

Poluarea este o stare negativa dintre mediul creat de om si mediul natural, ca urmare a actiunii unor factori poluanti. Dintre acestia se remarca poluantii generati de consumul crescand de energie al omenirii si care provoaca o poluare complexa – chimica, termica si radioactiva. Exista si factori poluanti naturali, precum eruptiile vulcanilor, insa in marea lor majoritate factorii poluanti sunt generati de catre activitatile umane.

Poluarea este de mai multe tipuri:

- poluarea aerului;

- poluarea apei;

- poluarea solului;

Dezvoltarea si civilizatia antreneaza un consum tot mai mare de energie pe locuitor. Pentru aceasta, productia de energie trebuie sa creasca continuu. in prezent, aproximativ 97% din productia de energie industriala a lumii provine din combustibili fosili (carbune, petrol si gaze naturale) care, prin ardere, degaja in atmosfera o serie de substante poluante, mai ales bioxid de carbon. Se apreciaza ca sunt emise anual in mediul inconjurator aproximativ 20 miliarde de tone de bioxid de carbon, din care jumatate ajung in atmosfera si jumatate sunt absorbite de apele de suprafata ale raurilor si oceanelor. Se produce o incalzire a atmosferei datorita gazelor acumulate in straturile inferioare ale acesteia, care permit trecerea razelor solare calde, dar nu permit disiparea in sens invers a excesului de caldura, inchizand acest surplus asemenea unei sere gigantice. Potrivit unei estimari, in viitor, aceste gaze vor putea ridica temperatura medie a planetei cu 1,5 – 4,5 º. Consecintele ar putea fi valuri de seceta in regiuni extrem de fertile azi si ploi torentiale in zone desertice, intetirea topirii ghetarilor, ridicarea pana la circa 2 m a nivelului marilor, inundarea zonelor joase de litoral, etc.

Trecerea la folosirea energiei nucleare, desi evita efectele de mai sus, implica alte riscuri: produce radiatii care apar incepand de la extragerea uraniului si continua cu procesul folosirii lui, a reziduurilor radioactive, precum si pericolele incalculabile pe care le pot provoca un eventual accident si un conflict militar.

 

Top download la Ecologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Poluarea mediului inconjurator liceu 19560 98.24 KB
Poluarea apei gimnaziu 6893 21.27 KB
Impactul depozitelor de deseuri industriale si urbane asupra mediului facultate 5177 19.21 KB
Protectia mediului natural liceu 4760 53.25 KB
Poluarea solului liceu 4508 44.86 KB
Poluarea aerului liceu 4279 289.42 KB
Protectia mediului 2 liceu 2180 26.75 KB
Poluarea atmosferei liceu 2080 22.51 KB
Poluarea-un dusman al Terrei gimnaziu 1836 20.12 KB
Poluarea Solului-atestat liceu 1515 76.46 KB