Portret fizic

  • Marime: 21.64 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 2177
  • Download: 39
 

Portret fizic

Basmul a apărut din cele mai vechi timpuri ca o modalitate de evadare din lumea reală şi de pătrundere într-o lume în care totul este posibil .El reprezintă „o oglindire a vieţii în moduri fabuloase” .

Basmul „Prâslea cel voinic şi merele de aur” a fost cules de Petre Ispirescu de la tatăl său şi inclus in volumul „Legendele si basmele românilor” din 1882 .

Din expoziţiune aflăm că un împărat avea un măr ce facea mere de aur ,erau furate , încearcă să prindă hoţul mai mulţi voinici ,fraţii mai mari ,dar şi Prâslea .

Intriga constă în rănirea hoţului şi urmărirea lui .

Faptele determinate de intrigă constituie desfăşurarea acţiunii .Prâslea pătrunde pe tărâmul celălalt ,îi ucide pe zmei ,eliberând fetele de împărat care sunt scoase pe tărâmul acesta de fraţii mai mari .Aceştia încearcă să-l ucidă ,dar îl ajută zgripţuroaica şi în cele din urmă ajunge la palatul tatălui său .

Acum acţiunea atinge punctul culminant ,care constă în probele cu ajutorul cărora eroul dovedeşte că el este Prâslea ,salvatorul fetelor de împărat .

Deznodământul constă în pedepsirea ucigaşilor şi căsătoria cu fata cea mică ,în urma căreia moşteneşte împărăţia .

Prâslea este personajul principal al basmului .Numele „Prâslea” este genric , trimiţându-ne cu gândul la categoria fraţilor mai mici ,înzestraţi întotdeauna cu puteri excepţionale .

Portretul fizic lipseşte ,dar în titlu este prezentă ca trăsătură fizică voinicia .Totodată , personajul fiind „Prâslea”,el este un Făt-Frumos ,întruchipând cele mai alese însuşiri ale omului din popor ,atât fizice ,cât şi morale .

Trăsăturile morale sunt prezentate atât direct ,cât mai ales indirect ,ele reieşind din fapte ,gânduri ,sentimente ,din relaţiile cu celelalte personaje ,din felul în care vorbeşte . Este un personaj pozitiv .

Încă de la început ,el este cuviincios şi modest ,când împăratul îl dispreţuieşte şi se înduplecă cu greu să îl lase să îşi încerce norocul .

Este isteţ şi precaut ,găsind mijloacele de a învinge somnul când stă de pază şi rănindu-l pe hoţ .

Tot isteţimea îl ajută să înţeleagă intenţia fraţilor mai mari de a-l înlăturaşi se salvează legând de funia cu care trebuia sa-l ridice din prăpastie o pitră deasupra căreia pune căciula .

Prăslea este viteaz şi îi înfruntă cu mult curaj pe zmei ,ucigându-i .

El este bun la suflet ,deoarece i se face milă de puii zgripţuroaicei şi îi salvează de la moarte ,ucigând balaurul .

Este dârz şi hotărât ,cinstit şi corect .Dovedind generozitate ,îi iarta pe fraţii mai mari care îşi vor primi pedeapsa de la Dumnezeu în dreptatea căruia el crede cu tărie .

Alături de aceste însuşiri obişnuite are şi însuşiri supranaturale ,cu ajutorul cărora depăşeşte încercările prin care trece .El are o putere neobişnuită ,înţelege graiul corbului şi al făpturilor de pe celălalt tărâm ,se transformă în foc etc.

Pentru a-i evidenţia însuţirile alese ,autorul anonim foloseşte ,atât caracterizarea directă , cât şi pe cea indirectă .În mod direct îşi exprimă parerea împăratul ,pentru care Prăslea este un nesocotit ,„un mucos” ,iar relaţiile cu celelalte personaje îi scot în evidenţă indirect însuşirile .Cu unele dintre personaje (fraţii) este prezentat în antiteză .

Personajul este caracterizat mai ales indirect prin faptele pe care le săvârşeşte pe tărâmul oamenilor sau pe tărâmul zmeilor .

Felul de a vorbi al lui Prăslea ,atât cu tatăl său ,cât şi cu celelalte personaje ,îi reliefează modestia ,isteţimea şi curajul ,trăsături impresionante ale acestiu personaj de basm .

Prăslea este un personaj complex ,cu însuşiri omeneşti ,dar şi supranaturale , întruchipând idealul de dreptate ,cinste şi adevăr al poporului .

Basmul este o naraţiune de mare întindere în care personajele reprezentând binele luptă cu forţele răului pe care le biruie .

Naraţiunea „Prâslea cel voinic şi merele de aur” este un basm deaorece prezintă toate caracteristicile acestei specii literare .

 

Top download la Romana

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Enigma Otiliei - rezumat liceu 11471 20.83 KB
Gramatica limbii romane liceu 9426 29.38 KB
Morometii - rezumat liceu 8715 21.04 KB
O noapte furtunoasa liceu 7182 20.42 KB
La tiganci - rezumat liceu 7028 20.2 KB
Caracterizarea lui Harap Alb liceu 6331 21.81 KB
Alexandru Lapusneanu - caracterizare liceu 6242 21.54 KB
Floare albastra - Pe langa plopii fara sot - paralela liceu 4245 24.23 KB
Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi - analiza liceu 3918 23.04 KB
Mesterul Manole - caracterizare liceu 3494 19.48 KB