Razboiul Rece

  • Marime: 23.43 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 14038
  • Download: 4370
 

Razboiul Rece

Războiul rece este termenul folosit pentru a descrie interesele relaţiilor între USA şi Uniunea Sovietică(URSS), fiecare fiind în fruntea unor alianţe de mare forţă, între 1947-1989. Războiul a fost ,,rece” deoarece relaţiile între cele două puteri au fost reci, dar nu s-au ,,înfierbântat” niciodată într-un război armat. Pe lângă tradiţionala rivalitate între cele două puteri, conflictul se baza şi pe o ciocnire de ideologii(între sistemul democratic capitalist din SUA şi sistemul totalitar din URSS).

Conflictul nedeclarat

Un potenţial conflict exista încă dinainte de cel de-al doilea război mondial, dar a fost ţinut sub tăcere datorită politicii de neimplicare a SUA şi preocupării URSS-ului pentru problemele sale interne, ceea ce însemna că Europa continua să fie arena principală a disputelor politice. Apoi, în timpul războiului, SUA şi URSS au luptat împreună împotriva puterilor naziste. După înfrângerea Germaniei Naziste, Europa era ruinată şi în scurt timp a devenit clar că statele europene nu se mai puteau compara cu SUA sau URSS de4venite cunoscute pe plan mondial ca ,,superputeri”.

Cordialitatea dintre aliaţii sin timpul războiului a dispărut rapid, mai ales din momentul în care ambiţiile sovietice în Europa de Est au devenit evidente. Prezenţa victorioasei Armate Sovietice(Roşii) a fost decisivă pentru a impune în Polonia, Bulgaria, România, Ungaria, fosta Iugoslavie şi Albania guverne de orientare comunistă, care au reuşit apoi să suprime orice opoziţie. Aceste ţări ,,satelit ” erau atent controlate de URSS. Democraţiile occidentale au sesizat în acest fapt planul de dominaţie mondială al mişcării comuniste condusă de sovietici. Pericolul părea cu atât mai mare cu cât existau partide comuniste şi în ,,lumea liberă(non-comunistă) ”.

Cortina de fier

Pentru păstrarea uni control total, statele comuniste s-au izolat de restul lumii, şi termenul de ,,Cortină de fier” a fost popularizat de Winston Churchill, pentru a desemna frontierele acestora; în consecinţă ,,în spatele cortinei de fier” semnifica ,,în interiorul blocului comunist”. Churchill a fost unul dintre primii susţinători ai războiului rece, dar în 1947 Truman, preşedintele SUA, preocupat fiind de securitatea Greciei şi Turciei, a anunţat ,,Doctrina Truman”. SUA a fost de acord să sprijine naţiunile libere care ,,luptau împotriva încercărilor de subjugare din partea minorităţilor înarmate sau a presiunilor externe”. Aceasta a însemnat că SUA va acţiona pentru restrângerea expansiunii comunismului: dictaturile non-comuniste asupra ,,popoarelor libere”erau tolerate şi într-adevăr au fost adese ori sprijinite de SUA în timpul Războiului Rece, mai ales în ţările sărace, unde ploiticile democratice ar fi putut aduce la putere un guvern comunist sau procomunist.

 

Top download la Istorie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Constitutia din 1923 liceu 5667 22.1 KB
Primul razboi mondial gimnaziu 5358 25.22 KB
Consecintele celui de-al doilea razboi mondial liceu 4449 106.12 KB
Razboiul Rece liceu 4370 23.43 KB
Grecia antica liceu 3920 496.66 KB
Marea Unire din 1918 gimnaziu 3811 12.23 KB
Razboaiele punice liceu 3740 23.73 KB
Uniunea Europeana liceu 3707 61.88 KB
Participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial liceu 3157 49 KB
Patriotismul liceu 2527 267.15 KB