Pielea

  • Marime: 20.82 KB
  • Pentru: gimnaziu
  • Afisari: 2287
  • Download: 114
 

Pielea

Ne-am putea imagina o haina croita dintr-o singura bucata, care acopera corpul de la cap pana la picioare, apara de vant, rezista la apa este puternica, totusi elastica, iar pe deasupra se reinnoieste mereu? Nu? O purtam in fiecare zi: e pielea!

Pielea este cel mai mare organ al nostru. Pielea intinsa a unui om adult acopera o suprafata de circa 2 metri patrati, cam cat un cearceaf obisnuit. Are o greutate de aproape 3 kg, ceea ce inseamna cam a douazecea parte din greutatea intregului corp.

Grosimea pielii variaza intre 0,5 si 5 mm. Este relativ subtire in regiunile corporale putin expuse la uzura sau presiune, si mai groasa pe suprafetele care sunt mai solicitate, de exemplu pe talpi.

La microscop se poate observa ca pielea este formata din doua straturi. Stratul extern cornos al epidermei este format din 20 – 30 de randuri de celule moarte. Aceste celule sunt asezate una peste alta, asemeni unor tigle, de aceea pielea se intinde cu usurinta in timpul miscarii. in fiecare zi, mii de celule se desprind de pe piele, dar aceasta nu se uzeaza, fiindca celulele moarte sunt inlocuite in permanenta cu altele noi.

Reinnoirea pielii

Sub epiderma, in stratul germinativ, celulele se afla intr-o continua diviziune. Celulele nou formate sunt apoi incarcate cu o proteina rezistenta, cheratina, care determina cheratinizarea celulelor. Pe masura ce iau nastere celule noi pe dedesubt, cele cheratinizate vor fi impinse spre exterior. O celula ajunge in stratul extern in trei – patru saptamani, aceasta fiind durata ei de viata. Celulele moarte se desprind de piele sub forma unor solzisori abia vizibili. Un om in timpul vietii pierde sub aceasta forma aproximativ 18 kg piele.

Sub epiderma se gasesc celulele pigmentare, melanocitele. Acestea produc pigmentii numiti melanina, pentru a ne proteja de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete. Melanina absoarbe energia luminii, devenind mai inchisa la culoare; acesta este motivul pentru care pielea se bronzeaza, daca este expusa la soare. Mai tarziu, melanina migreaza spre suprafata pielii si se desprinde impreuna cu celulele moarte – pielea bronzata devine palida cu timpul. La cei cu pielea mai inchisa, melanina este produsa in cantitati mai mari.

Rolul pielii

Apara interiorul organismului de loviri, taieri, ploaie si vant, radiatii, lumina solara puternica si bacterii.

 

Top download la Anatomie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Sistemul respirator liceu 2239 20.73 KB
Sistemul endocrin liceu 2138 39.25 KB
Urechea liceu 1745 661.71 KB
Alcatuirea corpului uman gimnaziu 1547 22.45 KB
Aparatul digestiv si digestia liceu 1470 27.22 KB
Aparatul circulator si circulatia sangelui liceu 1330 18.3 KB
Anatomia si fiziologia plamanilor facultate 1189 28.61 KB
Aparatul excretor si excretia liceu 1116 18.3 KB
Nervii cranieni liceu 855 19.77 KB
Muschii gimnaziu 845 21.12 KB