Limbajul corpului

  • Marime: 26.04 KB
  • Pentru: gimnaziu
  • Afisari: 1405
  • Download: 386
 

Limbajul corpului

Acest articol se refera la una din componentele comunicarii - “limbajul corpului” . Autorul dovedeste necesitatea activitatilor de formare a mijloacelor neverbale de comunicare în scolile pentru copii orbi , în cadrul orelor si în afara lor. Sunt descrise dificultatile tipice ale mimicei si pantomimicii copiilor nevazatori si caile de depasire ale acestora. Se aduc exercitii concrete si recomandari în vederea aplicarii lor în lucrul cu copii orbi.

Limbajul gestual este caracteristic tuturor oamenilor si copii orbi nu sunt o exceptie. Altceva este cum copii orbi folosesc “limbajul corpului”, daca este adecvata si înteleasa mimica ti pantomimica lor.

În calitate de experiment au fost petrecute activitati pentru formarea mijloacelor neverbale de comunicare cu elevii scolii internat pentru orbi în anul 2001. Au fost selectati 35 de elevi orbi din clasele VI- XII, unii dintre ei aveau usoare dificultati motorii. Primele activitati au demonstrat ca nivelul îndeplinirii actiunilor gestuale nu depind de vârsta elevilor, ci de vârsta la care acestia si-au pierdut vederea. Copii orbi din nastere nu erau capabili sa reproduca actiunile numite de pedagog. Iar elevii ce si-au pierdut vederea mai târziu si au folosit vorbirea gestuala anterior nu îndeplineau toate actiunile corect, dar totusi unele le reproduceau. La acesti elevi s-a observat o mimica si pantomimica putin dezvoltata, actiuni haotice, multiple perseveratii, sau lipsa actiunilor în general.

Pentru început s-a facut diagnosticarea capacitatii copiilor de a-si folosi “limbajul corpului”. Dupa însarcinarea pedagogului elevii reprezentau diferite stari emotionale cu ajutorul mimicei si anume : zâmbetul, mirarea, durerea, parerea de rau, tristetea. Rezultatele au demonstrat ca cel mai accesibil pentru orbi este exprimarea bucuriei, în celelalte cazuri elevii întâmpinau mari dificultati.

La urmatoarea etapa elevii trebuiau sa reprezinte prin gesturi unele actiuni si idei, dintre care: “ acesta-s eu”, “da”, “nu”, “la revedere”, “liniste”, “vino încoace”, “extraordinar”, “nu e voie”, “închinarea”. Cel mai simplu pentru elevi a fost gestul “da”. În unele cazuri 2/3 din elevi refuzau îndeplinirea actiunii, deoarece nu o cunosteau.

În cercetarea experimentala s-a observat nivelul jos al calitatii limbajului gestual fata de mimica elevilor orbi. Acesta se explica prin faptul ca unele structuri mimice se formeaza în baza reflexelor, pe când actiunile gestuale sunt rezultatul învatarii sociale si necesita un permanent control vizual.

Din aceasta cauza o atentie deosebita trebuie acordata limbajului gesturilor si mimicei în cadrul orelor si în afara lor. În acest scop se aduc unele recomandari:

Multiple probleme din viata de zi cu zi apar din cauza ca oamenii nu stiau sa-si organizeze corect comunicarea. La elevii orbi, fara ajutor special, limbajul gestual spontan nu apare, de aceea dezvoltarea acestuia decurge mai usor când se combina cu continutul lectiei. Insuficienta repertoriului neverbal al elevilor orbi se rasfrânge negativ asupra integrarii lor în mediul vazatorilor.

Multi copii se nelinistesc, sunt neîncrezuti si retraiesc în timpul comunicarii, din cauza ca nu stiu cum îi vor percepe cei din jur.

Folosirea permanenta a mijloacelor neverbale ale comunicarii în timpul orelor si în afara lor îi face pe elevi sa se simta mai lejer, si sa-si perfectioneze vorbirea gestuala pâna la cel mai înalt nivel.

Fiecare elev trebuie abordat individual, este necesar de tinut cont de particularitatile si posibilitatile fiecaruia.

Trebuie de atras atentia asupra corectitudinii îndeplinirii anumitor gesturi, o actiune gresita se poate automatiza si apoi e mai dificil de corectat. Trebuie de învatat pe copii sa întoarca capul spre vorbitor în timpul comunicarii; sa ridice corect mâna când vrea sa raspunda s. a.

Este necesar sa-i îndemnam pe elevi sa-si exprime emotiile, dorintele, necesitatile prin gesturi adecvate si de exclus unele gesturi nepermise.

În scopul compensarii insuficientei vorbirii gestuale, trebuie de insistat asupra folosirii unei vorbiri expresive, emotionale.

Fara o instruire speciala în cazul deficientelor vizuale grave toate actiunile sunt limitate. Multi copii constient îsi limiteaza miscarile crezând ca par ridicoli pentru cei din jur. Una dintre cauze sunt complexele provocate de deficienta, elevii devenind timizi si inhibati. Numai activitatea tiflopedagogului împreuna cu cea a psihologului poate sa-s descatuseze pe elev, sa-l faca mai liber în comunicare.

 

Top download la Psihologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Jocul-modalitate de invatare si educare liceu 3142 31.34 KB
Comunicarea nonverbala liceu 3007 24.48 KB
Comunicarea liceu 2800 23.18 KB
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal facultate 2241 110.64 KB
Familia si factorii de ordin familial care pot determina inadaptare scolara,esec si devianta comport facultate 2234 33.6 KB
Comunicarea in institutiile publice liceu 1540 29.59 KB
Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa) facultate 1454 95.96 KB
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 1297 30.84 KB
Comunicarea in cadrul grupului gimnaziu 1265 42.14 KB
Comunicare si conflict liceu 1236 20.32 KB