Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa)

  • Marime: 95.96 KB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 3950
  • Download: 1454
 

Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa)

Mecanismele prin intermediul carora se realizeaza reglajul psihic al activitatii si comportamentului sunt numeroase. Exista insa unele mecanisme psihice care intervin mai direct in reglajul comportamental. Aceste mecanisme sunt: comunicarea si limbajul, care permit proiectarea anticipata a rezultatului actiunii in raport cu intentiile si dorintele persoanei, ca si obtinerea modificarilor comportamentale dorite; atentia, ce asigura reglajul bazat pe orientarea, focalizarea si selectia actelor sau activitatilor; vointa, ca forma superioara de reglaj psihic ce tinteste spre atingerea unui scop constient propus care corespunde motivelor dar si conditiilor sociale si care intra in joc atunci cant este necesara învingerea unor obstacole ce apar in calea realizarii scopurilor propuse.

COMUNICAREA Sl LIMBAJUL

I.DELIMITARI CONCEPTUALE. Faptul ca limbajul si comunicarea constituie mecanismele psihice aflate cel mai la îndemâna individului pentru a-si regla propria sa conduita, dar si conduita altora, este mult prea evident pentru a insista asupra lui.

Daca sistemul imaginilor, conceptelor si ideilor, format prin intermediul mecanismelor informational-operationale ar fi tinut secret, daca el n-ar fi folosit, vehiculat, atunci n-ar avea aproape nici o utilitate practica, nu ar fi capabil de influenta si interinfluenta, nu putea fi preluat si reintrodus în circuitul cunoasterii, nu ar avea nici un impact asupra actlvitatii umane.

Comunicarea, înteleasa ca act tranzactional, inevitabil în situatii de actiune, devine esentiala, fundamentala atât pentru viata persoanei, cât si pentru viata sociala a individului.

Din pacate, notiunile de comunicare, limba, limbaj sunt polisemantice, ele comportând o pluralitate de sensuri; ele constituie obiectul de investigatie al mai multor discipline stiintifice (lingvistica, psihologia, sociologia, semiotica, cibernetica etc.), care aduc propriile lor perspective de abordare, nu întotdeauna identice sau macar complementare.

Comunicarea a fost definita cel mai adeseori ca o forma particulara a relatiei de schimb între doua sau mai multe persoane, doua sau mai multe grupuri.

Claude Levi-Strauss interpreta societatea de pe pozitia unei teorii a comunicarii. Dupa el, în societate sunt posibile tipuri de schimburi (sau de comunicari):

schimbul femeilor între grupuri (datorat regulilor rudeniei sau casatoriei);

schimbul bunurilor materiale (datorat regulilor economice);

schimbul mesajelor într-o limba comuna interlocutorilor (datorat regulilor lingvistice).

Primele doua tipuri de schimburi largesc în mod nepermis sfera notiunii de comunicare,

cel de al treilea o îngusteaza mult mai mult, reducând-o doar la comunicarea dintre oameni si doar la un singur tip al acesteia, cea verbala.

Dat fiind faptul ca nici una dintre aceste doua acceptiuni nu este satisfacatoare, cercetatorii s-au orientat spre depistarea unor elemente diferentiatoare mult mai fine.

Unul dintre pasionatii investigatori ai comunicarii nota: "exista comunicare când exista schimb de semnificatii.” (CLAUDE FLAMENT)

Se retine, asadar, notiunea de "schimb", dar se precizeazâ mai bine continutul acesteia, semnificatiile putând fi transmise atât prin mijloace verbale, cât si nonverbale.

Alti autori au adus precizari pe directia unora sau altora dintre parametrii presupusi de "schimbul de semnificatii".

SILLAMY insista asupra caracterului de feed-back al comunicarii. Când informatia este transmisa, considera el, se produce o actiune asupra receptorului si un efect retroactiv asupra persoanei emitente.

ANZIEU si MARTIN atrag atentia asupra elementelor componente ale comunicarii si orientarea ei; comunicarea constituie ansamblul proceselor psihice si fizice prin care se efectueaza operatia de punere în relatie a unei persoane sau a mai multora. cu o alta sau cu mai multe, în vederea atingerii unor obiective.

Asadar, esentiale pentru actul comunicarii sunt:

1)relatia dintre indivizi sau dintre grupuri;

2)schimbul, transmiterea si receptarea de semnificatii;

3)modificarea voita sau nu a comportamentului celor angajati.

Intelegerea în acest mod a comunicarii o întâlnim si în lucrarile de data ceva mai recenta.

Principala problema pe care o presupune studiul comunicarii este aceea a stabilirii continutului si a mijloacelor prin intermediul carora acesta este transmis.

 

Top download la Psihologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Jocul-modalitate de invatare si educare liceu 3142 31.34 KB
Comunicarea nonverbala liceu 3010 24.48 KB
Comunicarea liceu 2800 23.18 KB
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal facultate 2241 110.64 KB
Familia si factorii de ordin familial care pot determina inadaptare scolara,esec si devianta comport facultate 2234 33.6 KB
Comunicarea in institutiile publice liceu 1540 29.59 KB
Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa) facultate 1454 95.96 KB
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 1297 30.84 KB
Comunicarea in cadrul grupului gimnaziu 1265 42.14 KB
Comunicare si conflict liceu 1236 20.32 KB