Studiul calitatii produselor si serviciilor

  • Marime: 22.78 KB
  • Pentru: liceu
  • Afisari: 7307
  • Download: 2537
 

Studiul calitatii produselor si serviciilor

Disciplina “Studiul calitatii produselor si serviciilor” are rolul de a transmite viitorilor lucratori din domeniul economic si administrativ cunostinte despre calitatea produselor si serviciilor cu scopul de a dirija si segmenta oferta de bunuri si servicii, oferind satisfactii consumatorilor.

Studierea calitatii produselor si serviciilor de catre elevii liceului tehnologic, specializarile “economic” si “administrativ”, este justificata de afirmatia potrivit careia “Deficientele calitative ale produselor destinate satisfacerii cerintelor umane pot sa conduca si chiar conduc la serioase nemultumiri din partea consumatorilor, la risipa economica si uneori la pierderi de vieti omenesti” (J. M. Juran si I.M. Gryna).

Prin continutul si structura sa, curriculum-ul este astfel conceput încât sa asigure îndeplinirea celor doua functii de baza:

transmiterea motivatiei care sa convinga cadrele didactice de necesitatea aplicarii unui învatamânt interactiv;

corelarea competentelor generale si specifice cu continuturile si posibilitatea stabilirii unor criterii si metode de evaluare continua si finala a elevilor si a procesului didactic.

Continuturile de învatare propuse la clasa a XI-a sunt structurate pe patru unitati tematice, cu competente specifice corespunzatoare fiecareia dintre ele.

Prima unitate tematica vizeaza cunostinte despre produsele alimentare, întrucât alimentatia omului, influenta acesteia asupra starii de sanatate a individului, multiplele riscuri pe care le incumba factorii tehnologici si de mediu, constituie preocupari actuale ale tuturor domeniilor de activitate destinate sa satisfaca cerinte majore ale consumatorilor potentiali. Din multimea produselor alimentare, profesorul va selectiona pe cele mai reprezentative, evidentiind sortimentul si calitatea acestora.

Cunoasterea valorii nutritive a produselor alimentare prezinta o mare importanta deoarece alimentele, care constituie una din principalele legaturi ale omului cu mediul, ofera substantele nutritive necesare furnizarii energiei, dar si mentinerii unor constante fiziologice normale. În epoca contemporana, marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica a acestora, riscurile de îmbolnavire prin intermediul alimentelor ingerate determina o revizuire a conceptiei despre alimente, accentuarea caracterului rational, al alimentatiei.

A doua unitate tematica are în vedere nevoia lucratorului din domeniul economic si administrativ de a cunoaste si sortimentul produselor nealimentare, cunostinte indispensabile în cadrul negocierilor dintre partenerii de afaceri pentru stabilirea preturilor, în conditiile variatiei cererii si ofertei, pentru contractarea fondului de marfa si stipularea corecta a conditiilor de calitate în documentele încheiate între parti. În cadrul pietei concurentiale, oferta de produse si servicii la un nivel calitativ ridicat, reprezinta o conditie hotarâtoare pentru cresterea prestigiului si implicit a profitului firmelor.

A treia unitate tematica reprezinta o continuare a cunostintelor însusite în clasa a X-a, referitoare la sistemele calitatii. Asigurarea calitatii produselor si serviciilor conform standardelor ISO 9000 ridica "sistemul calitatii" la rangul de carte de vizita pentru orice întreprindere/institutie asigurându-i competitivitatea si prosperitatea. Profesorul le explica elevilor ca ISO 9000 presupune înglobarea calitatii în produse si servicii prin implementarea de sisteme ale calitatii care sa fie conforme cu standardele internationale.

A patra unitate tematica doreste sa contribuie la o mai buna întelegere a noii conceptii privind rolul serviciilor în cresterea si dezvoltarea economica, în general, si în satisfacerea cerintelor consumatorilor, în special. Una dintre tendintele moderne ale consumului o reprezinta cresterea ponderii serviciilor în consumul populatiei, ca un indicator al calitatii vietii. Calitatea serviciilor implica, de regula, o comparatie între serviciul furnizat si cel asteptat de consumatori. Obtinerea calitatii în domeniul serviciilor este o problema dificila, dependenta în masura importanta de comportamentul prestatorului si influentata de comportamentul consumatorului. Asigurarea calitatii serviciilor conform ISO 9000 presupune implementarea unei strategii personale de calitate. Implementarea unui sistem de managementul calitatii dupa seria de standarde ISO 9000 reprezinta un pas important pentru asigurarea competitivitatii întreprinderii/institutiei.

 

Top download la Economie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 4591 38.25 KB
Planificarea auditului financiar-contabil liceu 4112 26.03 KB
Plan de afaceri-S.C.BRANCUSI SRL liceu 4067 28.27 KB
Analiza financiara a intreprinderii facultate 3983 19.81 KB
Globalizarea si Romania in contextul globalizarii facultate 3134 42.71 KB
Plan de afaceri-proiect educatie anteprenoriala liceu 3071 24.69 KB
Calitatea serviciilor publice liceu 2567 37.51 KB
Studiul calitatii produselor si serviciilor liceu 2537 22.78 KB
Fundamentarea veniturilor si cheltuielilor bugetare liceu 2468 27.75 KB
IAS 1-Prezentarea situatiilor financiare liceu 1986 28.07 KB