Vointa

  • Marime: 31.42 KB
  • Pentru: facultate
  • Afisari: 1147
  • Download: 177
 

Vointa

Continut informational. Vointa reflecta obstacolul care se interpune in calea atingerii scopului propus. Din punct de vedere psihologic, obstacolul nu se identifica nici cu un obiect sau fenomen al realitatii si nici cu rezistenta interna resimtita de om in desfasurarea unei activitati, ci reprezinta o confruntare intre posibilitatile omului si conditiile obiective ale acelei activitati. De aceea, una si aceeasi piedica obiectiva poate fi un obstacol mic pentru o persoana si unul dificil pentru alta. Evaluarea riguroasa, corecta, adecvata a obstacolului este destul de greu de realizat, aparand frecvent cazuri de subapreciere sau supraapreciere a obstacolului. Cauzele subevaluarii sau supraevaluarii sunt diverse: experienta succesului si a esecului, tipul de personalitate etc.

Functii. Functia specifica a vointei este cea de autoreglaj constient realizat prin mijloace verbale. Rolul vointei in viata psihica vizeaza implicarea acestui proces in coordonarea, reglarea tuturor actiunilor constiente ale omului. Vointa confera constiintei dimensiunea autoreglajului prin mijloace verbale.

Structuri operatorii. Vointa este singurul proces reglator care dispune de structuri operatorii, datorita faptului ca este un proces psihic dobandit, care se dezvolta in stransa legatura cu gandirea, limbajul si imaginatia. Structurile operatorii ale vointei se regasesc in fazele actului voluntar si sunt preluate mai ales din sfera gandirii: se selecteaza un motiv, se analizeaza, se evalueaza consecintele, se delibereaza, se adopta decizii etc. Daca gandirea poate fi apreciata drept un proces cognitiv decizional, vointa poate fi apreciata drept un proces decizional cognitiv.

Produs. Finalitatea subiectiv comportamentala a vointei este efortul voluntar. Efortul voluntar este o mobilizare de resurse fizice, emotionale, intelectuale, prin intermediul energiei nervoase. Intre obstacol si efortul voluntar exista o anumita concordanta, care rezulta din experienta confruntarii cu obstacole sau situatii asemanatoare. Aceasta experienta se poate castiga in mod nemijlocit, dar si intr-o maniera mijlocita, prin invatare, educatie, imitatie. Resursele de efort voluntar nu sunt nelimitate, ci depind de energia nervoasa. De aceea, oamenii invata sa utilizeze efortul voluntar intr-o maniera eficienta, economica

Definire.

 

Top download la Psihologie

Titlul referatului Pentru Download Marime (KB)
Jocul-modalitate de invatare si educare liceu 3142 31.34 KB
Comunicarea nonverbala liceu 3011 24.48 KB
Comunicarea liceu 2801 23.18 KB
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal facultate 2241 110.64 KB
Familia si factorii de ordin familial care pot determina inadaptare scolara,esec si devianta comport facultate 2234 33.6 KB
Comunicarea in institutiile publice liceu 1540 29.59 KB
Mecanismele psihice reglatorii(comunicarea si limbajul,atentia si vointa) facultate 1454 95.96 KB
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 1297 30.84 KB
Comunicarea in cadrul grupului gimnaziu 1265 42.14 KB
Comunicare si conflict liceu 1236 20.32 KB